България

Политика

|

Общество

|

Втори ден тече делба на комисии в парламента

Втори ден тече делба на комисии в парламента

Втори ден тече делба на комисии в парламента

Спортната комисия се оказа новият препънѝ камък в окончателното конституиране на парламента. Втори ден продължава попълването на състава на определените общо 23 постоянни комисии, като до момента за 19 от тях той вече е гласуван. До снощи за част от тях бяха определени и председатели, но днешното пленарно заседание започна с оспорването именно на част от определените ръководства. Според огласения вчера предварителен списък начело на Спортната комисия застава бившият спортен министър от кабинета „Петков“ и настоящ депутат от ПП, Радостин Василев.

Андрей Гюров от „Продължаваме промяната“ заяви от парламентарната трибуна, че късно снощи е имало промяна в списъка с разпределението на комисиите, което, по думите му  напълно опровергавало призивите за диалогичност в парламента. „Бяхме уведомени, че Комисията за младежта и спорта е пренасочена към ДПС. Кой в крайна сметка реди комисиите в парламента?!“, попита обвинително той. Колегата му Александър Дунчев пък обяви в ефира на Нова телевизия, че лидерите на ПП са били привикани от ДПС на разговор да се откажат от Спортната комисия.“ „Искаха да ни окажат натиск. Обяснението е, че има обаждане от по-високо ниво, от човек извън НС.“, твърди той.

Според него и ГЕРБ са искали същото като ДПС, следователно и те участват в т.нар. схема. "Вероятно има отношение към сигналите на Радостин Василев срещу спортния министър, а може и да става дума за недоволство от Президентството", предположи той. Същите твърдения повтори в пленарна зала и Кирил Петков, който заяви, че „някой се е обадил с молба на ГЕРБ и ДПС с молба спортната комисия да не бъде давана на "Продължаваме Промяната”.

Явор Божанков от БСП доразви подозренията с намек, че най-вероятно става дума за служебния кабинет. “Ако е дошло от служебния кабинет на президента Радев - няма да съм изненадан. Той отдавна е излязъл от конституционната си рамка, но държа тази зала да знае за неговата намеса”, заяви той.

След края на споровете по този въпрос депутатите пристъпиха към попълването на комисиите и разпределението на местата.

Според окончателното гласуване до момента, първата политическа сила в 48-ото НС, ГЕРБ-СДС ще ръководи 5 постоянни комисии в парламента.

Бившият външен министър Екатерина Захариева оглави Комисията по външна политика.

Делян Добрев ще е председател на Комисията по енергетика.

Комисията по отбрана ще се председателства от Христо Гаджев.

Бившият просветен министър Красимир Вълчев ще води Комисията по образование.

Анна Александрова поема ръководството на Комисията за прякото участие на гражданите и взаимодействието с гражданското общество.

Втората политическа сила „Продължаваме промяната“ получава три комисии: по здравеопазване, начело с Антон Тонев, по електронно управление и информационните технологии с председател Калина Константинова и по въпросите на Европейския съюз, която ще се ръководи от Деница Симеонова.

ДПС взема постоянната парламентарна комисия по вътрешна сигурност и обществен ред, която ще се ръководи от Хамид Хамид, както и по бюджет и финанси, чийто състав и ръководство бяха гласувани още вчера. Тя ще бъде оглавена от бившия финансов министър Петър Чобанов.

Три парламентарни комисии получава „Възраждане“, като една от тях - комисията по политиките на българите извън страната ще се ръководи от лидера на партията Костадин Костадинов. Комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление ще е с председател Коста Стоянов. Постоянната парламентарна комисия по туризъм също се поема от "Възраждане", с председател Цончо Ганев.

Три са и комисиите, разпределени към БСП. Георги Гьоков ще ръководи Комисията по труда, социалната и демографската политика. Левицата поема и Комисията по транспорт и съобщения с председател Георги Свиленски, а Иван Ченчев оглави Комисията по културата и медиите.

„Демократична България“ засега има председател на комисия в лицето на Мартин Димитров, който поема ръководството на Комисията по икономическа политика и иновации.

Лидерът на "Български възход" Стефан Янев ще ръководи постоянната парламентарна комисия по превенция и противодействие на корупцията. Това реши окончателно Народното събрание, като гласува и разширяване на състава на комисията от 17 на 21 членове.

На ротационен принцип ще се ръководи Комисията за контрол над службите за сигурност, прилагането и използването на специалните разузнавателни средства и достъпа до данните по закона за електронните съобщения. Решено беше ротационното председателство да е за една парламентарна сесия, според числеността на парламентарните групи, а за ротационни председатели бяха избрани Даниел Митов от ГЕРБ, Бойко Рашков от ПП, Ахмед Ахмедов от ДПС, Ивайло Чорбов от "Възраждане", Атанас Зафиров от БСП, Атанас Атанасов от ДБ и Стефан Янев от "Български възход".

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ