България

Политика

|

Общество

|

Започва проверката на машините, които на изборите изписаха "Дневникът е подправен"

Започва проверката на машините, които на изборите изписаха

Започва проверката на машините, които на изборите изписаха "Дневникът е подправен"

Днес започва проверката на трите машини, на които в изборния ден се появи надписа "Дневникът е подправен". Ще се проверяват и други две устройства, които са се оказали със сменен хеш код. Това заяви в ефира на БНТ председателят на ЦИК Камелия Нейкова.

В проверката ще участват представители на ЦИК, на изпълнителя, отговорен за техническото осигуряване на машините - "Сиела Норма" и на Българския метрологичен институт. Очаква се резултатите от проверката да излязат най-късно в понеделник като е възможно причините да станат ясни още този следобед, уточни Нейкова.

Във всички секции в страната са преброени контролните разписки. Предстои сравняването им с данните от протоколите. Всички те са публикувани на сайта на ЦИК. Като резултат от машинното гласуване се взима резултатът от данните на финалния протокол в машината, които вече са обработени.

Ниската избирателна активност, по думите на Нейкова, показва, че "избирателите са се уморили от избори". Тя увери, че гласовете на хората, които са посочили "Не подкрепям никого", не се разпределят към парламентарно представените политически сили.

"Гласът им е действителен, но не участва при разпределение на мандатите и не отиват при никоя партия и коалиция, която е получила повече от 4%. 

"Над 85 000 души са гласували с "Не подкрепям никого". Това означава, че почти една парламентарна група може да се сформира с гласовете на тези хора, тъй като за прескачане на 4-процентовата бариера са нужни 100 000 гласа", обясни в ефира на bTV говорителят и зам.-председател на ЦИК Росица Матева. 

При следващите избори ЦИК ще вземе предвид новите данни за населението на НСИ и това ще наложи преразпределение на мандатите в различните области. Нещо повече, за следващите избори ще бъде създаден избирателен район за българите в чужбина, както е заложен в Изборния кодекс. 

Председателят на ЦИК Камелия Нейкова изрази мнение, че за машините трябва да отговаря държавата, а не частна фирма. "Според мен не е нужно частна фирма да осигурява машините. Обърнали сме се към изпълнителната власт да съдействат с ИТ експерти, които да обезпечат техническото осигуряване на машините, но не получихме достатъчно предложения, така че да се обезпечи този процес. При инсталирането на машините преди изборния ден работят около 200-250 души, защото всяко устройство се инсталира по отделно. Честно казано, аз не вярвам в държавата да няма 250 ИТ експерта, които работят в различни ведомства, но може би затова че изборите бяха предсрочни като че ли нямаше готовност това да се случи сега. Иначе ЦИК започна подготовка в тази посока и с нея успяхме да направим частичните местни избори самостоятелно с помощта на няколко експерта. Но все пак едно са 100 машини, друго е 11 000", каза Нейкова.

Тя допълни, че ЦИК продължава почти ежедневно да търси съдействие от Министерския съвет за осигуряването на държавно помещение, в което да се складират машините за изборите. В момента се ползва частен склад с наем от около 47 000 - 48 000 месечно, който допълнително се оскъпява от логистиката по време на избори. 

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Не намериха купувач за емблематичните марки водка "Столичная" и "Московская"
Германската полиция арестува 25 души от заговорническа група за държавен преврат
На днешната дата, 8 декември. Честит празник, студенти!
Комисия гласува на първо четене държавата да може да поема контрола над "Лукойл Нефтохим"
Петролът поскъпна на фона на надеждите за увеличение на търсенето в Китай*
Володимир Зеленски е личност на годината на списание „Тайм“
Компания на бившия президент на САЩ Trump Organisation бе призната за виновна за данъчни измами
Проф. Кантарджиев: Три са инфекциите, които ще са на обществено внимание декември и януари