Атентат остави Сирия без ток

Атентат остави Сирия без ток

Атентат остави Сирия без ток

Почти цяла Сирия е без електричество след атентат срещу съоръжение с високоволтови далекопроводи в централната част на страната, предаде АФП като се позова на съобщение на енергийното министерство в страната.

 Няма повече подробности кой стои зад атаката и от какво естество е тя. От министерството само уточняват, че се работи за постепенното възстановяване на електричеството.

Междувременно президентът на САЩ Барак Обама направи изявление, че авторитетът на международната общност и Конгресът на САЩ ще бъде заложен на карта, ако химическо нападение срещу цивилни в Сирия остане без отговор. Обама даде ясно да се разбере, че е твърдо решен да отстоява позицията си за военен удар. "Операцията ще бъде ограничена по срокове и мащаби, тя ще бъде целева", посочи американският президент и уточни, че е уверен, че Конгресът ще го подкрепи. Военна намеса не е решението на гражданската войно в Сирия, но трябва да се изпрати ясно послание, заяви още той, цитират от "Асошиейтед прес". Обама също така изрази надежда, че Владимир Путин ще промени позицията си за Сирия.

"Сирийският режим няма да отстъпи пред заплахите с военна сила на Запада, дори ако се стигне до Трета световна война. Никой сириец не може да пожертва независимостта на страната си", коментира от своя страна сирийският зам.-министър на външните работи Фейсал Мокдад.

Сирийският режим е готов да нанесе ответен удар, посочи Мокдад.

"Режимът в Дамаск мобилизира съюзниците си като Русия и Иран срещу оста, водена от САЩ и Франция, които се подготвят за удар. Това е наше право и нашите съюзници ни предлагат всякаква подкрепа", декларира още той.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ