Източна Украйна се изплъзва

Източна Украйна се изплъзва

Властите в Киев започват да губят контрола над ситуацията в източната част на страната, след като полицията не успя да спре тълпа от проруски активисти да завземат ключови административни сгради в Луганск. Така смята Станислав Речински, приближен на вътрешния министър Арсен Аваков. Около 3000 активисти, някои от които в маски и военни униформи, щурмуваха сградите на местната администрация и полиция в Луганск – град с население от 465 000 души само на 20 км от руската граница, предаде Фокус. 

Нежеланието на силовите структури да защитят обществените сгради от сепаратистка окупация се обсъжда в Източна Украйна от началото на април. Поддръжници на самопровъзгласилата си Донецка народна република завзеха редица кметства и полицейски участъци. Въоръжен отряд от Крим, за който се предполага, че се ръководи от руски командир, на практика е установил военна столица в Славянск. 

Но през последните дни правоприлагането в Изтока изглежда се е изплъзнало съвсем от неуверената хватка на Киев, смятат наблюдателите. В Луганск полицията за борба с безредиците не се намеси, докато сепаратистите, въоръжени с бухалки и чукове, щурмуваха сградата на полицията. „Регионалната власт не контролира силите на полицията”, каза пред западните медии Речински. „По-голямата част от полицаите не направиха нищо”, посочи още той. 

В свое изявление временният украински президент Александър Турчинов заяви, че по-голямата част от сътрудниците на правоприлагащите органи в източната част на страната не са изпълнили дълга си да защитят гражданите. 

Във вторник вечерта привържениците на федерализацията на Украйна завзеха сградата на областното управление на МВР в Луганск.

„Вече превзехме сградата на МВР, разоръжаваме полицаите”, заяви координаторът на „народната община” на Луганск Олег Деренко.

Около 500 души са дошли във вторник вечер пред сградата на областното управление на МВР на Луганска област с искането за оставката на началника на управлението Владимир Гуславский. Те изпратили инициативна група за преговори, след което няколко човека излезли и съобщили, че Гуславский се е съгласил да напише рапорт за уволнение, но тълпата останала пред сградата. Известно време след това по посока на сградата била хвърлена граната, в отговор силите на реда също хвърлили зашеметителни гранати. Към сградата се приближили 20 души, въоръжени с автоматично оръжие, които открили огън във въздуха и по посока зданието на МВР. Информация за пострадали няма, повече изстрели не са били чути. 

По-късно бе постигнато споразумение за евакуирани с автобуси от завзетата сграда на Главното управление на МВР в Луганска област на разоръжените бойци на вътрешни войски на Украйна. По думите на един от сепаратистите, които щурмуват сградата на полицията, за да се избегнат кръвопролития и провокации, е взето решение да се извозят с автобуси намиращите се в сградата сътрудници на полицията. По думите на протестиращите полицаите са предали оръжието си под контрола на членовете на бившите украински спецчасти „Беркут”. 

В същото време сепаратистите съобщиха, че началникът на Главното управление на управлението на МВР на Луганска област Владимир Гуславский е подал оставка и на негово място е назначен „народен началник на полицията”. За позицията активистите са избрали Анатолий Науменко. 

Стана ясно също така, че изпълняващият длъжността президент на Украйна е поискал да бъде изцяло обновен личният състав на милицията и ССУ в източната част на страната.„Също така искам от министъра на вътрешните работи Арсен Аваков да уволни ръководителите на областните управления на МВР на Луганск и Донецк. Да бъдат освободени всички представители на силовите структури по места, които не са способни да изпълнят професионалните си задължения. Тези така наречени ”правоохранители”, които предадоха Украйна, трябва да отговарят пред закона”, заяви Турчинов.

Междувременно бе съобщено, че спецчастите на МВР и антитерористичният център са премахнали два блокпоста на сепаратистите в Донецка област. 

„Разблокиран е блокпост в района на село Черкаское в Славянския район на Донецка област. Разблокиран е още един блокпост в района на град Славянск. В хода на провеждане на спецоперацията няма пострадали”, информира МВР. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ