Крим официално стана част от Руската Федерация

Крим официално стана част от Руската Федерация

Крим официално стана част от Руската Федерация

Съветът на Федерацията в Русия ратифицира договора за приемането на Крим в състава на Руската Федерация, предаде ИТАР-ТАСС. За одобряването на документа са гласували всички 155 членове на горната камара на руския парламент.

На 17 март кримският парламент обяви официално независимостта на полуострова от Украйна и поиска присъединяване на автономната република към Русия. Това стана ден след референдума в Крим, на който 96,6% от участниците гласуваха за присъединяване към Русия.

На 18 март договорът за присъединяване беше подписан от президента на Русия Владимир Путин, министър-председателя на Република Крим Сергей Аксьонов и кмета на Севастопол Алексей Чалий.

Украйна започна да изтегля своите военнослужещи от Крим и техните семейства към вътрешността на страната, след като руските сили принудиха украинците да напуснат няколко военни бази и съоръжения на полуострова, включително и щаб-квартирата на флота. Това се случва на фона на опасенията, че Русия планира да нахлуе по-дълбоко на украинска земя, след като членове на проруски милиции завзеха три украински бойни кораба. 

Киев заяви, че ще търси подкрепата на ООН относно обявяването на Крим за демилитаризирана зона, предаде Фокус. Украинските войски предадоха своите бази без съпротива, но напрежението може да избухне, след като те са изправени пред избора да се превърнат в руски войници и моряци, или да напуснат Крим. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ