Смъртоносен трус удари Пакистан, над 30 души са загиналите до момента

Смъртоносен трус удари Пакистан, над 30 души са загиналите до момента

Смъртоносен трус удари Пакистан, над 30 души са загиналите до момента

Трус със смъртоносна сила 7,8 по Рихтер удари югозападната част на Пакистан. Над 30 души е броят на загиналите до момента, като се очаква броят на жертвите да расте. Земетресението е усетено чак в столицата на Индия, Делхи, уточнява Американската геоложка служба, която оценява труса с най-висока степен на разрушителност. Това означава, че броят на жертвите може да надхвърли 1000 души,  а щетите от разрушения да са над 1 млрд. долара.

Земетресението е станало в 16,29 ч местно време (11,29 ч по Гринуич) на около 100 км югозападно от град Хуздар в провинция Белуджистан, на дълбочина от 15 км. Трусът е бил продължителен - около 2 минути. Първоначално Американската геоложка служба съобщи, че земетресението е с магнитуд 7,4 и на дълбочина 29 км, но по-късно промени данните си. Пакистанската метеорологична служба дава магнитуд от 7,7. Според първите прогнози в радиус от 100 километра от епицентъра има близа 340 хил. души, които потенциално биха могли да са засегнати.

На този етап най-много жертви и разрушения има в провинция Аваран в близост до границата с Иран, съобщава CNBC.  Първите огледи са установили срутени покриви на две училища. Сериозно са повредени и много жилищни сгради. Вече са започнали спасителни операции и масово се транспортират ранени до близките болници

Пакистанските сеизмолози вече излязоха с предупреждения за предстоящи вторични трусове, със сила най-малко 5 по Рихтер .

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ