Турция и Сирия на прага на война

Турция и Сирия на прага на война

Взаимоотношенията между Турция и Сирия сериозно се обтегнаха, след като в сряда петима цивилни турски граждани загинаха от минометен снаряд изстрелян от сирийската територия. Сред загиналите бяха майка с трите си деца. Инцидентът е станал в град Акчъкале, намиращ се в близост до границата със Сирия.

Отговорът от турска страна не закъсня, чиито военни сили са обстрелвали мишени в Сирия.

„Това нападение бе последвано от незабавен отговор на нашите въоръжени сили, които бомбардираха по границата мишени, идентифицирани с радар", се казва в декларация на турския премиер Реджеп Тайип Ердоган, цитирано от световните медии.

Макар снаряди от Сирия на няколко пъти да са падали на турска територия от началото на бунта срещу режима на Башар Асад, случилото се в сряда е едва втория кръвопролитен инцидент. При първия такъв, през април сирийци загинаха от заблудени куршуми.

Град Акчъкале, намиращ се в близост до границата със Сирия, през последните няколко седмици няколко пъти е бил обект на обстрел. Турските власти посъветваха населението да не приближава границата, а над 100 училища в региона остават затворени вече две седмици, заради насилието в съседните сирийски територии.

В сряда кметът на Акчъкале каза, че „има гняв сред населението ни срещу Сирия” и допълни, че заблудени куршуми и снаряди са хвърлили в паника жителите на града през последните 10 дни.

Междувременно генералният секретар на ООН Бан Ки-мун призова Турция да не допуска увеличаване на напрежението в отношенията със Сирия

 „Бан Ки-мун призова външния министър на Турция да запази всички канали за комуникация отворени, за да може в случай на нужда да намали напрежението, което може да възникне в резултат на инцидента”, се казва в съобщение разпространено от ООН.

НАТО пък осъди остро случая със сирийския снаряд. „НАТО изразява острото си недоволство от случилото се. Организацията продължава да следи отблизо и с голяма тревога ситуацията”, заяви говорителят на НАТО.

НАТО обясни още, че сирийският обстрел срещу турската територия показва колко поражения нанася конфликтът в Сирия на нейните съседи, предаде БТА.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ