Четирима загинаха при срутването в Манхатън, 9 се издирват

Експлозията, която вчера срути жилищни сгради в Манхатън, Ню Йорк, е причинила смъртта на четирима души, съобщават американските медии. Смята се, че толкова са жертвите до момента. Още деветима се издирват, посочи говорителят на нюйоркската пожарна Майкъл Парела, цитиран от Би Би Си.

Виж още: Експлозия срути сграда в Манхатън, четирима са ранени

Разследването на случая показа, че са се сринали не една, а две пететажни жилищни сгради в Манхатън след изтичане на газ, което е предизвикало мощна експлозия. Десетки хора са ранени. Спасителните операции започнаха вчера след инцидента, който се случи около 09:30 ч. местно време, и продължиха до вечерта, когато огънят окончателно бе потушен. Метропревозът в района бе възстановен, след като бе блокиран с часове.

Издирвателно-спасителната операция продължи и през нощта. Към полунощ от американската пожарна служба са установили, че броят на изчезналите в периметъра е девет души. Това заяви Парела. Говорител на нюйоркската полиция пък каза пред агенция „Ройтерс”, че изчезналите са петима.

Кметът на Ню Йорк Бил де Блазио свика пресконференция на местопроизшествието, където обясни, че течът на газ е бил докладван от компания за комунални услуги 15 минути преди взрива. Той отбеляза, че голямата експлозия е унищожила двете сгради и е нанесла сериозни щети на останалите около тях.

Претърсването е продължило през нощта с булдозер, който е помогнал да бъде разчистен района. Камери за термално заснемане са били използвани на мястото, за да разпознаят наличието на тела на живи хора или все още горящ огън. Според нюйоркската пожарна 22-ма са ранени, но ABC News преброява, че в местните болници са били настанени 64-ма пострадали, които за заявили, че раните им са в резултат от инцидента. Сред тях има 7 деца, едно от които е в критично състояние, посочва телевизията.

Компанията за комунални услуги Con Edison твърди, че човек в близка сграда е усетил миризмата на газ малко преди експлозията й е алармирал за нея.

Улиците и околните сгради в района все още са покрити с останки от срутените здания. Някои от парчетата са по покривите на близките блокове. Свидетели твърдят, че взривът е бил толкова силен, че продуктите по рафтовете на близките магазини са падали по земята. Спасителните екипи раздават медицински маски на жителите на квартала заради гъстия бял дим и вдигнатата прах и пепел около местопроизшествието. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ