Антониу Гутериш: Петролните гиганти са отговорни за големите лъжи за климата

Антониу Гутериш: Петролните гиганти са отговорни за големите лъжи за климата

Антониу Гутериш: Петролните гиганти са отговорни за големите лъжи за климата

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш отправи остри критики към гигантите в сферата на изкопаемите горива за пренебрегването на собствените им проучвания за климата, обвинявайки нефтената и газовата индустрия, че се стреми да разшири производството, въпреки че знае „много добре“, че техният бизнес модел е несъвместим с оцеляването на хората, предаде Си Ен Би Си.

„Някои компании от Big Oil продадоха голямата лъжа“, обвини Гутериш по време на специално обръщение на Световния икономически форум в Давос, Швейцария. „И подобно на тютюневата индустрия, те трябва да бъдат подведени под отговорност“, добави той.

Неговите коментари идват малко след като изследването показа как Exxon Mobil, една от най-големите петролни компании в света, прогнозира с точност развитието на глобалното затопляне още през 70-те години на миналия век, но след това в продължение на десетилетия публично оспорва климатичната наука и  предприема действия, противоречащи на резултатите от прочуването.

Проучването, публикувано миналата седмица в списание Science, показва, че частните прогнози на Exxon за повишаване на глобалната температура често са по-точни от тези на водещите световни учени от НАСА. Exxon отхвърли обвиненията.

Изследователски статии по-рано установиха, че Exxon е била наясно с опасностите от глобалното затопляне от края на 70-те години на миналия век, докато други организации от петролната индустрия са знаели за рисковете, свързани с изгарянето на изкопаеми горива, още през 50-те години на миналия век.

„Всяка седмица носи нова история на ужасите за климата“, каза Гутериш, предупреждавайки, че ангажиментът за ограничаване на покачването на глобалната температура с до 1,5 градуса по Целзий над прединдустриалните нива „се изпарява“. Този температурен праг е целта, заложена в Парижко споразумение от 2015 г.

Това ниво се счита за ключово, тъй като повишението на температурите над този праг е по-вероятно да доведе до драматични промени в цялата система за поддържане на живота на Земята.

Гутериш каза, че без допълнителни действия човечеството е на път към повишаване на глобалната температура с 2,8 градуса по Целзий.

„Последствията ще бъдат опустошителни. Няколко части от нашата планета ще бъдат необитаеми. И за мнозина това е смъртна присъда“, каза той.

„Но това не е изненада. Науката е ясна от десетилетия. Не говоря само за учените от ООН. Говоря дори за учените, работещи с изкопаеми горива“, добави той.

Позовавайки се на изследването, публикувано в Science миналата седмица, Гутериш каза: „Точно като тютюневата индустрия, те игнорираха собствената си наука.“

„Днес производителите на изкопаеми горива и техните помощници все още се надпреварват да разширят производството, знаейки много добре, че този бизнес модел е несъвместим с човешкото оцеляване. Сега тази лудост е част от научната фантастика, но знаем, че сривът на екосистемата е научен факт“, отбеляза той.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ