Джанет Йелън: САЩ ще бъдат отговорни за поражението на Украйна, ако искането за финансиране се провали

Джанет Йелън: САЩ ще бъдат отговорни за поражението на Украйна, ако искането за финансиране се провали

Джанет Йелън: САЩ ще бъдат отговорни за поражението на Украйна, ако искането за финансиране се провали

Министърката на финансите на САЩ Джанет Йелън заяви вчера, че Съединените щати "ще бъдат отговорни за поражението на Украйна", ако Конгресът на САЩ не успее да одобри последното искане от администрацията на президента Джо Байдън за многомилиардна помощ за финансиране на разкъсваната от война страна, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Йелън заяви пред репортери по време на пътуване до Мексико, че финансирането - по-специално за общия бюджет на Украйна - е "изключително важно" и е предпоставка за запазване продължаването на подкрепата на Международния валутен фонд за Украйна.

"Говорила съм с членове на Конгреса,  мои колеги също. Мисля, че те разбират това, че ситуацията е тежка и ние можем да се държим отговорни за поражението на Украйна, ако не успеем да осигурим необходимото финансиране за Украйна и аз включвам пряка бюджетна подкрепа, защото това е от съществено значение", каза Йелън.

По-раано лидерът на демократите в Сената Чък Шумър съобщи, че украинският президент Володимир Зеленски е отменил планираната си за вторник изява пред Конгреса на САЩ поради събитие "в последния момент", предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Зеленски не е в състояние да присъства на нашия брифинг в 15:00 ч., нещо се появи в последния момент", заяви Шумър пред репортери.

Украинският президент трябваше да се яви по видеовръзка пред Конгреса на САЩ, надявайки се да осигури отпускането на нов пакет от мерки в подкрепа за разкъсваната му от война страна.

Вашингтон е най-големият доставчик на военна помощ за Киев, като е отделил десетки милиарди долари след руската инвазия през февруари 2022 г., посочва АФП.

Но обещанието на президента от Демократическата партия Джо Байдън за продължаване на финансовата подкрепа за Украйна е сериозно застрашено, което е най-лошият сценарий за Киев, чиято разочароваща контраофанзива не успя да донесе очакваните териториални придобивки, коментира Франс прес.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ