El País: Испания без шум изгони двама американски шпиони заради вербовка на агенти от местното разузнаване

El País: Испания без шум изгони двама американски шпиони заради вербовка на агенти от местното разузнаване

El País: Испания без шум изгони двама американски шпиони заради вербовка на агенти от местното разузнаване

Най-малко двама американски агенти, работещи в посолството на САЩ в Мадрид, бяха експулсирани от Испания след разкритието, че двама служители на Националния разузнавателен център на кралството са били подкупени да предават класифицирана информация на Съединените щати. Това съобщава вестник El País.

По информация на изданието, министърът на отбраната на Испания Маргарита Роблес, от която зависи работата на разузнавателната генция, е извикала посланика на САЩ в Мадрид Хулиса Рейносо в началото на есента и я е помолила да обясни недружелюбните действия от страна на страната съюзник. Външният министър на кралството Хосе Мануел Албарес също се е обадил на ръководителя на американската дипломатическа мисия и я е информирал за недоволството на Мадрид. В резултат на това, според изданието, най-малко двама американски агенти, изпратени в посолството на Съединените щати в испанската столица и пряко замесени в набирането на шпиони от CNI, са били експулсирани от Испания, без да се вдига шум.

Операцията, която е приключила преди два месеца с ареста на двама служители на испанското разузнаване, е започнала преди лятото. След това, по време на вътрешна проверка на CNI, е открито, че заподозрените са имали достъп до класифицирана информация, която не им е необходима за работата им и която не са били упълномощени да знаят. Разследването е разкрило, че поне един офицер от разузнаването е бил вербуван от американски шпиони, за да им предостави информация в замяна на голяма сума пари.

Според източници на вестника американският посланик е уверил, че не е запозната със събитията и че американски агенти са действали като част от програма, стартирана преди Джо Байдън да застане начело на американската администрация. Рейносо също се извини за инцидента и обеща съдействие в разследването. В момента делото се гледа от испански съд.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ