ЕК препоръча Украйна да получи статут на кандидат за членство в ЕС

ЕК препоръча Украйна да получи статут на кандидат за членство в ЕС

ЕК препоръча Украйна да получи статут на кандидат за членство в ЕС

Европейската комисия препоръча на Украйна да бъде предоставен статут на кандидат за членство в ЕС. За това съобщава Bloomberg, като се позовава на свои източници. Според агенцията препоръката на Европейската комисия съдържа условията, които Киев трябва да изпълни, за да стане член на ЕС.

Решението за предоставяне или отказ на Киев да получи статут на кандидат за асоцииране ще бъде взето от лидерите на ЕС на среща на върха в Брюксел на 23-24 юни. Отбелязва се, че няма ускорена процедура за приемане в ЕС. За Украйна този процес може да отнеме повече от десет години.

По-рано Bloomberg писа, че ЕК ще постави редица условия за Украйна и Молдова по молбите им за членство в ЕС. Предполагаше се, че те ще се отнасят до принципа на върховенството на закона, справедливостта и борбата с корупцията. След предоставяне на статут на кандидат за присъединяване към блока трябва да започнат преговори за условията за присъединяване. 

Преди това френският президент Еманюел Макрон заяви, че Франция, Германия, Италия и Румъния ще подкрепят предоставянето на статут на кандидат за членство в ЕС на Киев. Съобщава се, че срещу този ход против са били Холандия и Дания. В същото време тази идея беше най-активно подкрепена от Полша и балтийските страни.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ