Холивуд е парализиран: Гилдията на актьорите се присъедини към стачката на сценаристите

Холивуд е парализиран: Гилдията на актьорите се присъедини към стачката на сценаристите

Холивудски актьори обявиха, че ще се присъединят към продължаващата стачка на сценаристите в най-големия блокаж на индустрията от повече от 60 години, предаде Би Би Си.

Точно в полунощ местно време 160 000 изпълнители спряха работа.

Това означава, че по-голямата част от американските филмови и телевизионни продукции ще бъдат поставени на пауза.

Звездите Килиън Мърфи, Мат Деймън и Емили Блънт напуснаха премиерата на филма „Опенхаймер“ на Кристофър Нолан в Лондон в четвъртък вечерта, тъй като беше обявена стачка.

Синдикатът - официално известен като Гилдията на екранните актьори - Американската федерация на телевизионните и радио артистите или SAG-AFTRA, също иска гаранция, че изкуственият интелект (ИИ) и компютърно генерираните лица и гласове няма да бъдат използвани за заместване на актьори.

Групата, представляваща студиата, Алиансът на филмовите и телевизионни продуценти или AMPTP, осъди решението.

„Стачката със сигурност не е резултатът, на който се надявахме, тъй като студиата не могат да работят без изпълнителите, които вдъхват живот на нашите телевизионни предавания и филми“, заявиха от групата.

„Съюзът за съжаление избра път, който ще доведе до финансови затруднения за безброй хиляди хора, които зависят от индустрията“, се казва в изявлението.

За да отговори на опасенията относно използването на изкуствен интелект, AMPTP заяви, че се е съгласил с „новаторско предложение“, което ще защити цифровото подобие на актьорите и ще изисква тяхното съгласие, когато се използват цифрови реплики в представления или се правят промени.

Но националният изпълнителен директор и главен преговарящ на SAG, преговарящ Дънкан Крабтрий-Айърленд, каза, че офертата е неприемлива.

„Те предлагат нашите фонови изпълнители да могат да бъдат сканирани, да получават заплащане за един ден и компанията да притежава този сканиран техен образ и да може да го използва до края на вечността. Ако мислите, че това е новаторско предложение, предлагам ви да помислите отново“, каза той.

Друго изискване на SAG към платформите за стрийминг е актьорите да получават по-високо основно заплащане и бонуси за последващите излъчвания на филми и програми, в които те са участвали.

Стачката включва десетки хиляди актьори, които получават значително по-малко заплащане за второстепенни роли от холивудските суперзвезди.

Президентът на SAG-AFTRA Фран Дрешър каза, че стачката идва в „много важен момент“ за актьорите в индустрията.

„Това, което се случва с нас, се случва във всички сфери на труда, когато работодателите превърнат Уолстрийт и алчността в свой приоритет и забравят за основните участници, които карат машината да работи“, каза тя.

Отделна стачка на 11 500 членове на Гилдията на американските сцнеаристи, които искат по-добро заплащане и условия на труд, тече от 2 май.

„Двойната стачка“ на двата синдиката е първата от 1960 г., когато SAG беше ръководена от актьора Роналд Рейгън, много преди той да влезе в политиката и да стане президент на САЩ. Последната стачка на актьорите се проведе през 1980 г.

Говорейки по време на събиране на лидери в индустрията в курорт в Айдахо преди съобщението на SAG в четвъртък, главният изпълнителен директор на Disney Боб Айгър каза, че исканията както на актьорите, така и на сценаристите са непрактични и вредни за индустрията, която все още се възстановява от пандемията.

„Това е много обезпокоително за мен. Това е най-лошият момент в света за допълнително прекъсване“, коментира той.

Гилдията на режисьорите на Америка не участва в стачката, тъй като постигна споразумение през юни.

Включването на актьорите към стачката на сценаристите ще увеличи броя на продукциите, които са на пауза. Дори в случаите, когато заснемането вече е приключило, актьорите няма да бъдат на разположение за презаснемане на сцени и други съществени елементи от процеса на създаване на филма.

Телевизионните предавания, които все още се снимат, също ще трябва да спрат работа, тъй като актьорите станат недостъпни, въпреки че в някои случаи могат да бъдат сключени странични сделки между изпълнители и продуценти, за да може работата да продължи.

Топ холивудските звезди няма да могат да присъстват към събития за популяризиране на нови и предстоящи продукции. Събития, включително наградите „Еми“  и Comic-Con, може да бъдат насрочени за нови дати.

Международни събития, като филмовите фестивали в Торонто и Венеция, ще се състоят, въпреки че актьорите от SAG няма да могат да присъстват, както правят всяка година.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ