Иран се закани с ответни санкции на ЕС и Великобритания, обяви ги за "поддръжници на тероризма"

Иран се закани с ответни санкции на ЕС и Великобритания, обяви ги за поддръжници на тероризма

Иран се закани с ответни санкции на ЕС и Великобритания, обяви ги за "поддръжници на тероризма"

Иран остро разкритикува новите санкции на ЕС и Обединеното кралство и се закани да обяви ответни мерки в близко бъдеще, съобщава агенция IRNA, позовавайки се на изявление на иранското външно министерство.

Говорителят на министерството Насер Канани каза, че новите мерки на ЕС и Обединеното кралство показват неразбиране на реалностите на Иран. Той нарече санкциите "знак на отчаяние и разочарование", добавяйки, че "ЕС и Обединеното кралство разбират, че те няма да повлияят на решимостта на иранския народ да се противопостави на чужда намеса".

В тази връзка Иран има право да предприеме ответни мерки "срещу нарушители на човешките права и поддръжници на тероризма в ЕС и Обединеното кралство", които ще обяви в близко бъдеще, предупреди външното министерство.

На 23 януари Съветът на ЕС обяви допълнителни санкции срещу Иран заради нарушения на човешките права в тази страна. В същия ден Великобритания също наложи санкции срещу Иран.

По-рано ЕС призова Техеран „да спре бруталното си потушаване на мирните протести, да спре да прибягва до произволни задържания като средство за потискане на критични гласове и да освободи всички незаконно задържани“. ЕС „продължава да призовава Иран незабавно да спре налагането и изпълнението на смъртни присъди на протестиращи, да отмени съществуващите смъртни присъди и да осигури справедлив процес за всички задържани“.

Масови протести започнаха в Иран в средата на септември след смъртта на Махса Амини, млада жена, която беше задържана от религиозната полиция за морал на метростанция в Техеран за неправилно носене на хиджаб. Тя почина няколко дни след ареста. На фона на масовите протести иранските власти премахнаха религиозната полиция, но също така взеха мерки срещу участниците в уличните протести. Няколко протестиращи вече бяха екзекутирани по обвинения в нападение и убийство на служители по сигурността.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ