Пекин се готви за по- активна позиция в украинския конфликт

Пекин се готви за по- активна позиция в украинския конфликт

Пекин се готви за по- активна позиция в украинския конфликт

Китайският външен министър Ван И и член на Държавния съвет, заяви, че Пекин няма намерение да стои бездействащ по време на ескалацията на конфликта в Украйна, а упорито ще насърчава мирните преговори, съобщава ТАСС.

По време на телефонен разговор с унгарския си колега Петер Сиярто, министърът отбеляза, че Китай не е сред държавите, замесени в кризата в Украйна.

„Ние обаче не възнамеряваме да седим и да наблюдаваме пасивно какво се случва отстрани“, каза той. „Кризата в Украйна ни даде тежък урок и всяка заинтересована страна трябва да го вземе  сериозно.“

На 8 юли на срещата на министрите на външните работи на Г-20 в Индонезия Ван И каза, че Китай призовава за диалог за изграждане на балансиран и ефективен механизъм за сигурност в Европа. Кандидатът на политическите науки Александър Конков обясни, че подобна позиция на Пекин се дължи на факта, че Китай формулира все по-активна позиция в лицето на нов световен ред. Експертът смята, че скоро след края на конфликта в Украйна ще се появи нов, по-справедлив ред, във формирането на който Китай ще играе ключова роля. Също така в Поднебесната империя не изключват конфликтът в Украйна да доведе до глобална катастрофа. По-специално военният експерт Сонг Чжунпин предупреди, че ако украинската криза се задълбочи, европейските страни могат да бъдат въвлечени в конфликта против волята си.

„Ако конфликтът се проточи, това ще доведе до конфронтация между Русия и НАТО. В този случай това би означавало, че не може да се изключи ядрена война в Европа “, обясни Сонг Чжупин.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ