Премиерът на Естония подаде оставка. Страната се готви за нови избори

Премиерът на Естония подаде оставка. Страната се готви за нови избори

Премиерът на Естония подаде оставка. Страната се готви за нови избори

Министър председателят на Естония Кая Калас подаде оставка, след като ляво ориентираната Централна партия излезе от двупартийната коалиция на 3 юни. Причината бе ескалиралото напрежение около разходите за социални политики. Страната се готви за нови избори, съобщи POLITICO.

Естонският парламент изслуша днес мотивите на Калас, с което тя обясни оставката на правителството, предаде The Baltic Times. В началото на заседанието заместник-председателят Хано Певкур обяви, че подава оставка от заместник-председателския пост.

Оставката на премиера беше формалност, необходима за съставяне на ново правителство. В изявление Калас, която оглавява дясноцентристката Реформаторска партия, благодари на министрите, с които е ръководила страната в продължение на година и половина, като подчерта, че коалицията е направила „страхотни неща“ въпреки COVID-19, войната на Русия срещу Украйна и енергийната криза. 

По време на второ извънредно заседание парламентът даде на Калас  правомощия за съставяне на правителство, както и приемане на три закона.

Очаква се в понеделник да се проведе трето извънредно заседание, на което правителството ще положи клетва. Първата жена министър-председател на Естония вече постигна споразумение със социалдемократите и малката консервативна партия Отечество (Isamaa) за съставяне на ново правителство. Трипартийната коалиция ще има 56 места в 101-местния парламент.

Следващите общи избори в Естония са насрочени за март 2023 г.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ