Имало е опит за саботаж на „Турски поток“, твърди Путин

Имало е опит за саботаж на „Турски поток“, твърди Путин

Имало е опит за саботаж на „Турски поток“, твърди Путин

Руският президент Владимир Путин отправи днес задочни обвинения към Украйна в опит за саботаж на газопровода „Турски поток." по време на свиканото от него днес съвещание с постоянните членове на Съвета за сигурност на Русия. „Бяха извършени редица терористични атаки и опити за подобни престъпления срещу електроенергийни обекти и газопреносна инфраструктура на страната ни, включително опит за диверсия на един от участъците на газопреносната система „Турски поток“, заяви той, цитиран от РИА Новости.

По думите му, това е доказано с обективни данни. Путин уточни, че става дума за показания на извършителите, които са подготвяли нападенията, но са задържани. Путин отбеляза, че Киев отдавна използва терористични методи и обвини украинските власти в "ядрен тероризъм" заради атаките срещу съоръженията на Запорожката атомна електроцентрала (ЗАЕЦ). „Това са актове на атомен тероризъм, имам предвид ракетни и артилерийски удари по Запорожката АЕЦ“, каза той. И допълни, че Украйна е извършила и "три терористични атаки срещу АЕЦ Курск, с диверсии над електропроводи."

На заседанието на Съвета руският президент Владимир Путин предупреди Украйна да не нанася нови удари на територията на Руската федерация, в противен случай отговорът ще бъде твърд. „Ако атаките продължат, отговорите  ще съответстват на мащаба на заплахите“, заплаши руският президент.

Пред членовете на Съвета Владимир Путин обяви и че днес е извършен масиран удар с високоточно оръжие по енергийни съоръжения, военно командване и комуникации на Украйна. Той уточни, че това е направено по предложение на руското министерство на отбраната. Путин поиска от ръководителя на министерството Сергей Шойгу да докладва за резултатите от ударите на заседание на Съвета за сигурност. По-рано днес редица украински градове, включително и столицата Киев осъмнаха, разтърсени от тежки експлозии, продължили с часов.  Впоследствие президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че въздушната атака в страната не е стихнала. Зеленски потвърди удари по критична инфраструктура в цялата страна. От кабинета на президента съобщиха, че близо до Киев е била ударена топлоелектрическа централа. В Западна Украйна бяха повредени контактните мрежи, поради което жителите бяха предупредени за закъснения на влаковете. Има и големи проблеми с достъпа до интернет. Освен това много жители останаха без ток и вода.

Малко по-късно заместник-председателят на руския Съвет за сигурност Дмитрий Медведев излезе със заплашително предупреждение в своя канал в Telegram, че Украйна я очакват още ракетни удари. „Първият епизод е изигран. Ще има и други“, написа политикът.  Той обяви нова цел на руското нападение - "пълен демонтажа на политическия режим в Украйна, тъй като според него  "със сегашното си правителство тя ще представлява постоянна и пряка заплаха за Русия."

Русия е нанесла днес най-малко 100 удара с ракети и дронове по най-големите градове на Украйна и почти всички областни центрове, по информация на говорителя на командването на ВВС на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) Юрий Игнат, съобщава ТАСС.

Съобщава се също, че руската авиация е използвала в атаките  пет вида ракети: Х101, Х555, които са изстреляни от стратегически бомбардировачи от Каспийския регион, Калибър от Черно море, както и С-300 и Торнадо.

На много места в Украйна са прекъснати мобилните връзки.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Шефът на Bank of America: Силата на американския потребител е най-голямото предизвикателство пред Фед
Гешев: Искането за свалянето ми е опит за тоталитарен преврат, готвят се за подобие на кървави чистки
Киев съобщи за напредък на украинските войски на източния фронт
10 282 деца влязоха на първо класиране в първи клас в София  
КРС забрани на „Виваком“ да прилага влязло в сила от 1 януари повишение на цените
Прокуратурата предложи на Гешев да поиска имунитета на Кирил Петков
ЕК настоява социалните мрежи да разполагат с екипи, работещи на всички европейски езици
Седмичен хороскоп: Звездите за бизнеса от 5 до 11 юни