Путин: Зърнената сделка загуби смисъла си

Путин: Зърнената сделка загуби смисъла си

Русия се оттегли от черноморската зърнена сделка, която гарантираше безопасен износ на украинско зърно, тъй като споразумението загуби смисъла си. Това пише президентът Владимир Путин в статия, публикувана днес на уебсайта на Кремъл и цитирана от Ройтерс.

„Продължаването на „зърнената сделка“, която не оправда хуманитарната си цел, загуби смисъл“, отбелязва Путин в статията.

По предлог, че условията на Русия за удължаването са били пренебрегнати, миналата седмица Москва се отказа от сделката, която позволяваше на Украйна да изнася зърно от своите черноморски пристанища, въпреки войната, за да облекчи глобалната продоволствена криза.

Ключовите искания, които Путин представи миналата седмица, за да се върне Москва към сделката, обаче не се отнасят пряко до хуманитарни цели.

След като се оттегли от сделката, Русия атакува украинските пристанища за износ на храни почти ежедневно. Нападение в неделя срещу южното пристанище на Одеса уби един човек и рани много други.

Пишейки преди втората среща на върха Русия-Африка, която ще се проведе в Санкт Петербург в четвъртък и петък, Путин посочи, че Русия очаква рекордна реколта тази година.

„Искам да ви уверя, че нашата страна е в състояние да замени украинското зърно както на търговска база, така и безвъзмездно, особено като се има предвид, че тази година отново очакваме рекордна реколта“, подчерта Путин.

Русия и Западът все повече се борят за влияние в Африка. Въпреки че Москва досега е инвестирала много малко там, според данни от ООН, Русия е упражнява  дипломатически натиск да спечели подкрепата на континента.

По време на гласуване в ООН през март 2022 г. за осъждане на нахлуването на Русия в Украйна 28 африкански държави гласуваха в подкрепа на резолюцията, но 25 или гласуваха да се въздържат, или изобщо не гласуваха.

„Русия ще продължи енергично да работи за организиране на доставките на зърно, храни, торове и други продукти за Африка: ние високо ценим и продължаваме динамично да развиваме цялата гама от икономически връзки с Африка“, пише Путин.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ