Рокади във френското правителство

Рокади във френското правителство

Рокади във френското правителство

Дамиен Абад, френският министър на солидарността, автономията и хората с увреждания в оставка, срещу когото се води разследване за опит за изнасилване, беше отстранен от представеното днес ново правителство, предаде Франс прес.

Икономистката Лоранс Бун, заместник-генерален секретар на Организацията за икономическо сътрудничество поема от Клеман Бон европейските въпроси. Тя е номинирана за държавен секретар по Европа, докато Клеман Бон, който заемаше досега този пост с длъжност делегиран министър, е предложен за делегиран министър на транспорта.

Кризула Закаропулу, държавен секретар по развитието в оставка, срещу която има две жалби за изнасилвания, извършени в гинекологичната ѝ практика, запазва своя пост.

Както се очакваше, при това пренареждане трима министри напускат постовете си, загубили на парламентарните избори в края юни – Амели дьо Моншален (екологичен преход), Брижит Бургиньон (здравеопазване) и Жустин Бенен (морските въпроси).

Последната е заменена на поста от Ерве Бервил, депутат от руандийски произход, представител на западния департамент Кот д‘Армор.

Правителствената рокада възниква в деликатен момент за президента Еманюел Макрон, преизбран за още 5 години в балотаж на 24 април срещу кандидата на крайната десница, но лишен от абсолютното си мнозинство в Националното събрание на парламентарните избори, проведени на 12 и 19 юни.

На държавния глава, който реализираше с лекота реформите си с голямо мнозинство по време на първия си мандат, този път ще му се наложи да създаде сложни съюзи за всеки отделен случай, в опит да прокарва ключови текстове.

Според президентството Еманюел Макрон е свикал Министерския съвет в Елисейския дворец по-късно днес.

На тази среща най-вероятно ще възникне въпросът за подкрепата, на която министър-председателката Елизабет Борн може да разчита от парламента по декларираната от нея обща политика, която ще бъде представена в сряда. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ