САЩ изпращат на посолствата си в 100 страни документ на разузнаването за руски схеми при избори

САЩ изпращат на посолствата си в 100 страни документ на разузнаването за руски схеми при избори

САЩ изпращат на посолствата си в 100 страни документ на разузнаването за руски схеми при избори

Държавният департамент на САЩ е изпратил документ на американското разузнаване до посолствата си в 100 страни относно руските усилия да „подкопае общественото доверие“ в изборните процеси, казаха източници на Ройтерс. Твърди се, че Москва използва за тази цел „шпиони, социални мрежи и руски държавни медии“.

В документа американското разузнаване твърди, че е регистрирало 11 случая на руски опити да „подкопае общественото доверие“ в избори в девет страни, включително Съединените щати. За да направят това, те са използвали „открити и тайни механизми, включително мрежи за влияние и подставени лица“, за които се твърди, че са свързани с руските разузнавателни служби. Разузнаването също така идентифицира 17 случая на „по-слабо изразени“ опити на Руската федерация да използва социалните мрежи за влияние върху изборите, се посочва в документа. Не се уточнява за какви случаи става дума. Източник на Ройтерс твърди, че Русия е активирала влиянието си върху изборните процеси след изборите в САЩ през 2020 г. и пандемията. Очаква се посолствата да предадат разузнавателния документ на местните власти. Препоръчва им се да се борят с опитите за влияние върху изборите чрез „разпространение на информация, основана на факти, налагане на санкции срещу намеса в изборите и експулсиране на служители от разузнаването“.

През 2019 г. специалният прокурор Робърт Мюлер обвини Русия в намеса в президентските избори в САЩ през 2016 г. Американските власти също обвиниха Руската федерация и други страни, че се опитват да повлияят на изборите през 2020 г. Москва многократно отхвърли подобни обвинения.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ