САЩ представиха оръжеен пакет за Тайван на стойност до 345 млн. долара

САЩ представиха оръжеен пакет за Тайван на стойност до 345 млн. долара

Съединените щати представиха пакет от оръжейна помощ за Тайван на стойност 345 млн. долара, предаде „Асошиейтед прес“.

От агенцията отбелязват, че този ход вероятно ще разгневи Китай, въпреки че администрацията на Байдън отказа да предостави публично подробности за оръжията в пакета.

Конгресът на САЩ разреши на президента Байдън в бюджета за 2023 г. да предостави оръжейна помощ до 1 млрд. долара за Тайван. . Пекин многократно е настоявал Съединените щати, най-важният доставчик на оръжия за Тайван, да спрат продажбата на оръжия за острова.

През последните седмици четири източника са заявили пред Ройтерс, че се очаква пакетът да включва четири невъоръжени разузнавателни дрона MQ-9A. ТЕ обаче са отбелязали, че включването им може да пропадне, ако не бъде постигнато премахване на част от оборудването от дроновете, до което имат достъп само ВВС на САЩ.

Министерството на отбраната на Тайван благодари на САЩ за техния „твърд ангажимент за сигурност“, като добави в изявление, че няма да коментира подробностите за пакета поради договореност между двете страни.

Пекин гледа на Тайван като на отцепническа територия, която трябва да бъде върната обратно към Китай - ако се наложи, дори чрез военни действия. Тайван категорично отхвърля претенциите на Китай за суверенитет и казва, че само тайванският народ може да решава бъдещето си.

По-рано този месец министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин каза, че Вашингтон и неговите съюзници трябва да ускорят доставката на оръжия на Тайван през следващите години, за да помогнат на острова да се защити.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ