САЩ ще изпратят на Украйна още оръжия на стойност 1 млрд. долара

САЩ ще изпратят на Украйна още оръжия на стойност 1 млрд. долара

САЩ ще изпратят на Украйна още оръжия на стойност 1 млрд. долара

Американският президент Джо Байдън обяви, че САЩ ще предоставят на Украйна още оръжия на стойност 1 млрд. долара, предаде Ройтерс.

Байдън е информирал украинския си колега Володимир Зеленски за новата пратка в телефонен разговор.

„Съединените щати предоставят още 1 млрд. долара помощ за Украйна в сферата на сигурността, включително допълнителни оръжия за артилерия и брегова отбрана, както и боеприпаси за артилерията и модерните ракетни системи“, каза Байдън в изявление след 41-минутния разговор.

Президентът също така обяви, че САЩ ще отпуснат допълнителни 225 милиона долара за хуманитарна помощ, включително за осигуряването на питейна вода, критично важни медицински средства, храна, подслон и пари в брой за украински семейства, с които да могат да си купуват стоки от първа необходимост.

В Киев украинският външен министър Дмитро Кулеба каза, че е разговарял с държавния секретар Антони Блинкен, за да му благодари за „важната военна помощ“ от Съединените щати.

„Подчертах, че спешно се нуждаем от повече тежки оръжия, доставян по-редовно“, каза той в Twitter.

Новите пакети за подкрепа бяха оповестени в момент, когато американският министър на отбраната Лойд Остин се среща в Брюксел със съюзници на Вашингтон, а оръжията могат да се класифицират в две категории. Първата включва излишни отбранителни продукти от запасите на американската армия и други оръжия, които са финансирани от Инициативата за подкрепа на сигурността на Украйна (ИПСУ). Към втората група спадат оръжия, които ще се изпратят по отделна програма на Конгреса.

На този фон руският посланик в ОНН Василий Небензя обвини западните страни, че „водят прокси война с Русия“. „Искам да кажа на западните страни, които доставят оръжия на Украйна – кръвта на цивилните е върху вашите ръце“.

Според информацията на Ройтерс пакетът от нови оръжия за първи път ще съдържа  наземни пускови установки за противокорабни ракети „Харпун“. Според експерти една ракета от този тип струва 1,5 млн. долара.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ