Скъпи яхти на богати руснаци в Турция опъват нервите на Белия дом

Скъпи яхти на богати руснаци в Турция опъват нервите на Белия дом

Скъпи яхти на богати руснаци в Турция опъват нервите на Белия дом

Потенциална реакция от страна на Вашингтон на желанието на Турция да осигури „безопасно пристанище“ за богатия руски елит може да бъдат санкции срещу местната яхтена индустрия. Това сочи публикация във в. New York Times (NYT), цитирана от „Независимая газета“. Американското издание съобщава за изключителен приток на елитни руски плавателни съдове в Турция. Според New York Times те са свързани със санкционираните капитали на личности от Руската федерация. Въпреки това политически наблюдатели са на мнение, че опитите за оказване на натиск върху президента Реджеп Тайип Ердоган само ще му помогнат преди общите избори през 2023 г.

„Факт е, че Белият дом има възможност да наложи ограничения върху притока на елитен морски транспорт към Турция“, казва пред NYT бившият координатор по санкционната политика в Министерството на финансите на САЩ Даниел Танебаум.

Според него, дори Анкара да не възнамерява открито да сътрудничи за налагането на вторични санкции срещу Кремъл, едно от средствата за принуда са американските ограничения срещу компании, които обслужват суперяхти, за които се твърди, че са на богати руснаци. Също така с ограничителните мерки може да бъде засегнат кетъринг бизнеса, пристанищните оператори и дори бензиностанции.

Вестникът цитира резултатите от свое проучване, според което през последните месеци най-малко 32 яхти са се опитали да се скрият в турски води. Според NYT съдовете са свързани с руски санкциониран капитал. Към 20 октомври в Турция е имало най-малко 13 от тези плавателни съдове, които са пряко или косвено свързани с фигуриращите личности в „черните“ списъци. Изданието отбелязва, че пристигането на „флотилията“ се е превърнало във фактор за напрежение в двустранните отношения между Анкара и нейният съюзник Вашингтон, който вижда ситуацията като симптом на сериозен проблем. Това е  желанието на Турция да отвори вратите към своята  финансова система за Русия, което ще подкопае западния режим на санкции.

В глобален мащаб яхтената индустрия през 2022 г. показа увеличение на търсенето. Въпреки войната в Украйна и последвалите усилия за издирване и изземване на руски елитни плавателни съдове в чужбина, световната индустрия преодолява тези катаклизми с минимални загуби. Профилираното издание Boat International цитира резултатите от годишния си доклад, според който към 2022 г. 1024 суперяхти са били в процес на изграждане или проектиране. Това е с 24% повече от предходната година, сочат резултатите от проучването. Оттеглянето на руските клиенти в сянка, както може да се разбере от коментарите на представители на индустрията, се компенсира от притока на богати американци.

Както отбелязва турският политически анализатор Керим Хас, САЩ все още имат сериозни възможности да наложат санкции срещу Анкара, но засега всичко се свежда до предупреждения за необходимостта от спазване на „червените линии“ в процеса на взаимодействие с Кремъл. „Вашингтон ще бъде в готовност до началото на общите избори в Турция, за да види как ще свършат те“, обяснява анализаторът. „Ако администрацията на Байдън инициира ограничения преди началото на вота, това само ще е коз в ръцете на Ердоган“, добавя Хас. Президентът на Турция ще може да прехвърли отговорността за всички негативни ефекти върху Америка, предполага анализаторът.

Въпреки връзките в НАТО, местните власти в Турция нерядко прибягват до антизападна реторика, за да мобилизират своя електорат. Не забравяйте, казва Хас, че въпросът за присъединяването на Финландия и Швеция към НАТО зависи от Анкара.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Шефът на Bank of America: Силата на американския потребител е най-голямото предизвикателство пред Фед
Гешев: Искането за свалянето ми е опит за тоталитарен преврат, готвят се за подобие на кървави чистки
Киев съобщи за напредък на украинските войски на източния фронт
10 282 деца влязоха на първо класиране в първи клас в София  
КРС забрани на „Виваком“ да прилага влязло в сила от 1 януари повишение на цените
Прокуратурата предложи на Гешев да поиска имунитета на Кирил Петков
ЕК настоява социалните мрежи да разполагат с екипи, работещи на всички европейски езици
Apple представи първите си очила за смесена реалност