Скотланд Ярд прекрати разследване за корупция kd Чарлз III и саудитски бизнесмен

Скотланд Ярд прекрати разследване за корупция kd Чарлз III и саудитски бизнесмен

Скотланд Ярд прекрати разследване за корупция kd Чарлз III и саудитски бизнесмен

Лондонската полиция прекрати разследването по обстоятелствата за получаването от бизнесмен от Саудитска Арабия на британско гражданство и почетни ордени в замяна на дарения за благотворителна фондация, основана от краля на Великобритания Чарлз III. „Благодарение на информацията от Кралската прокуратура по наказателни дела, която получихме на ранен етап от разследването, и след внимателно проучване на наличната информация, лондонската полиция стигна до заключението, че няма да предприема никакви допълнителни действия по този случай ", обяви в изявление Скотланд Ярд. „Никой не е арестуван, никой не е обвинен по време на разследването", се казва в изявлението.

Според полицията, фондацията на принца, която е основана през 1986 г. от тогавашния престолонаследник и принц на Уелс, е съдействала активно на разследването. То е започнало през февруари 2022 г., разпитани са двама души, чиито имена не се съобщават. Освен това полицията се свързала с редакторите на The Sunday Times, чиято публикация послужила като отправна точка за разследването.

През септември 2021 г. изданието съобщи, че саудитският бизнесмен Махфуз Марей Мубарак бин Махфуз е получил Орден на Британската империя в замяна на дарения от около 1,5 милиона паунда (около 2 милиона долара по тогавашен курс). Според The ​​Sunday Times, ключова роля може да е изиграл Майкъл Фосет. Преди това той е бил камериер на принца, а през последните години  изпълнителен директор на фондацията на принца, но заради скандала напуснал тази позиция. Според вестника, Махфуз Марей Мубарак бин Махфуз се опитал от 2011 г. да получи британски паспорт и почетна титла, за да улесни задачата. Твърди се, че Фосет е обещал, че бизнесменът ще може да стане офицер от Ордена на Британската империя (четвъртата по важност от петте степени на основната държавна награда на Великобритания) в замяна на щедри дарения. Предприемачът прехвърлил повече от £1,5 милиона за реновиране на две исторически сгради, използвани като резиденции на принца на Уелс, както и за изпълнение на други проекти на фонда. Предполага се, че външното министерство и британското посолство в Рияд са помогнали за връчването на бизнесмена на наградата по препоръка на съветниците на сегашния крал.

През 2016 г. Махфуз Марей Мубарак бин Махфуз става почетен носител на Ордена на Британската империя. Това е третата степен на отличието, която не дава право на рицарско звание. Бизнесменът получава наградата от принца на Уелс по време на частна церемония в Бъкингамския дворец. Наградата се присъжда "за заслуги към благотворителните организации на Обединеното кралство".

Представители на бизнесмена по-рано отрекоха той да е водил преговори за купуване на титлата и настояха, че филантропът е даравял пари на различни организации. От самата фондация отказаха коментар пред полицейското разследване.

"Взехме под внимание решението на лондонската полиция. Всички останали въпроси са отговорност на Фондацията на принца", се казва в изявление на говорител на Бъкингамския дворец, цитирано от Ройтерс.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ