В Япония хората над 80 г. за първи път станаха над 10% от населението

В Япония хората над 80 г. за първи път станаха над 10% от населението

В Япония хората над 80 г. за първи път станаха над 10% от населението

Хората над 80 години за първи път съставляват повече от 10% от населението на Япония, съобщава Bloomberg, позовавайки се на правителствен доклад. Постоянно ниската раждаемост и високата продължителност на живота превърнаха Япония в най-застаряващата страна в света по отношение на дела на хората над 65 години, който тази година достигна рекордните 29,1%, посочва агенцията.

Според доклада общото население на Япония е намаляло с около половин милион до 124,4 милиона. Очаква се броят им да падне до по-малко от 109 милиона до 2045 г. Нарастващите разходи за социални помощи добавиха към огромния дълг на Япония, а недостигът на млади хора изправи много индустрии пред недостиг на работна ръка, пише Bloomberg.

Стъпките на правителството на страната за повишаване на раждаемостта не са успешни. В същото време властите се колебаят да приемат голям брой работници мигранти, за да запълнят недостига, отбелязва агенцията. През 2022 г. Япония имаше най-малкия регистриран брой раждания. Броят на новородените е спаднал до 799 728 през 2022 г., което е с 5,1% по-малко от предходната година и най-ниското ниво от началото на регистрирането през 1899 г. В същото време за същия период броят на починалите се е увеличил с 8,9% до 1,58 милиона души.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ