Външният министър на Унгария: България нарушава европейската солидарност с таксите за транзит на газ

Външният министър на Унгария: България нарушава европейската солидарност с таксите за транзит на газ

Външният министър на Унгария: България нарушава европейската солидарност с таксите за транзит на газ

Намерението на България да въведе допълнителни такси за транзита на руски газ застрашава енергийната сигурност на Унгария и Сърбия и нарушава принципа на европейската солидарност. Това каза министърът на външните работи и външноикономическите отношения на Унгария Петер Сиярто, в изказване на Шестата Румънска международна газова конференция в Букурещ.

„Ако се откъснем от руските доставки, няма да можем да осигурим пълното снабдяване на страната“, подчерта Сиярто. Той припомни, че добивът на газ в Унгария е 1,5 милиарда куб. метра годишно и трябва да внася още 8,5 млрд. куб.м. м, за да покриете вашите бизнес и икономически нужди. По-голямата част от този обем идва от Русия по газопровода „Турски поток“и разклоненията му през България и Сърбия.

В коментар за решението на българския парламент да въведе допълнителна такса за превоз на гориво, Сиярто отбеляза, че „солидарността, често споменавана в европейските дебати, трябва да се приема сериозно“. „Никоя държава от ЕС не трябва да застрашава сигурността на енергийните доставки на друга страна“, каза министърът.

Той предупреди, че външният натиск върху Унгария да се откаже от руския газ може напълно да прекъсне всякакви доставки на гориво. Унгария получава газ от Русия на базата на дългосрочни договори, защото това е в интерес на нейната енергийна сигурност. „Това няма нищо общо с политиката, това е въпрос на физическа реалност и тъй като ние сме отговорни за безопасното снабдяване на страната с енергия, трябва да поддържаме тези отношения“, добави Сиярто.

На 13 октомври българският парламент въведе допълнителна такса от 20 лв. (10 евро) на мегаватчас за транзита на руски газ по газопровода "Турски поток" и неговите разклонения към Сърбия и след това към Унгария. На 17 октомври Сърбия и Унгария изготвиха съвместно изявление, в което се посочва, че решението на България да увеличи ставката за транзит на газ от Русия е враждебна стъпка към тях и също така „застрашава сигурността на енергийните доставки” на двете страни.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ