Жозеп Борел намира за малко вероятно рязко спиране на руския газ

Жозеп Борел намира за малко вероятно рязко спиране на руския газ

Ако Русия пожелае да спре газовите доставки за Европейския съюз, "тя няма да чака до есента или зимата", заяви днес ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел, цитиран от Франс прес. Той обаче допълни, че намира за малко вероятно рязко прекъсване на доставките.

 "Ако Русия иска да ни спре газа, тя няма да чака есента или зимата, за да го направи. Москва няма да ни позволи да напълним хранилищата през лятото", посочи Борел в интервю пред испанската обществена телевизия "Те Ве Е". "Русия ще го направи възможно най-рано, за да не можем да имаме резерви през зимата, които да ни помогнат да издържим", добави той.

Борел подчерта, че решението на Москва ще зависи от "множество фактори, между които развитието на войната в Украйна". Все пак за Жозеп Борел е малко вероятно "рязко прекъсване" на доставките, въпреки че Москва вече обяви, че доставките на природен газ ще бъдат увеличени с по-малко от предвиденото.  Русия желае да продава своя природен газ и търси алтернативни клиенти, различни от тези в ЕС, защото е наясно, че в един момент ние ще се откажем напълно от него, подчерта ръководителят на европейската дипломация.

В момента Москва е в трескаво строене на нови газопроводи, свързани с други клиенти. Вкарването им в експлоатация обаче ще отнеме време, напомни Борел. През последните седмици Русия силно намали доставките на газ за Европа, най-вече през газопровода "Северен поток 1", който от вчера работи на едва 20% от капацитета си. Обяснението от руска страна е за провеждани дейности по поддръжката на съоръжението. Европа отхвърля техническите причини и обвинява Москва, че използва газа като икономическо и политическо оръжие на фона на размяната на икономически удари още от началото руската инвазия в Украйна.

В опит да предотвратят риска от недостиг на газ през зимата 27-те страни членки на ЕС постигнаха споразумение във вторник по план, който предвижда всяка държава да направи всичко по силите си, за да намали до март 2023 г. консумацията си на газ с минимум 15% спрямо средното ниво за същия период за последните пет години. До миналата година Русия осигуряваше около 40% от газовите доставки за ЕС.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ