Да успееш без грам талант

Да успееш без грам талант

Да успееш без грам талант

Повечето хора смятат, че за да успеят, се нуждаят от талант. Вярно е, че повечето бизнес, управленски и лидерски успехки изискват поне някаква степен на талант.

Съществуват обаче и начини да пожънете главозамайващ успех дори когато нямате грам талант. Вижте как:

Вярвайте в себе си

Когато вярвате в себе си, можете да превърнете всяка беда в амбиция, а всяка амбиция – в успех. Когато вярвате в себе си и всичко, което сте, нещо у вас ви казва, че сте по-велики от всички препятствия и че, ако се наложи, ще се биете с все сили за победата. От години психолозите смятат, че всеки е архитект на собствената си действителност. И са напълно прави – когато смятаме, че можем, наистина можем. Това е самореализиращо се пророчество, с талант или без.

Имайте позитивна нагласа

Позитивната нагласа ви позволява да виждате хубавата страна на нещата и ви кара да търсите светлината в края на тунела. По този начин ви е по-лесно да се фокусирате върху нещата, които вървят добре, вместо върху онези, които не вървят. Оптимистите виждат възможност във всичко, което им се случва, било то положително, или не. Когато търсите плюсове във всяка ситуация, имате чувството, че предстои да научите ценен урок. Никога няма да срещате спънки – просто ще трупате нов опит.

Уважавайте времето

Как предпочитаме да прекарваме времето си ни определя и различава като индивиди. Времето наистина е ценен и ограничен ресурс и онези, които го уважават и знаят как да го използват мъдро, постигат най-велики резултати. Времето може да се пропилява, инвестира или уважава. Ролята, постът, позицията, компанията, образованието и местожителството нямат значение – всеки разполага с 24 часа, 1440 минути, 86 400 секунди в денонощието. Вие как прекарвате вашите? Ако искате да вършите повече, да създавате повече, да се развивате повече и да влияете повече, задължително трябва да уважавате времето.

Отдайте се на страстта си

Страстта е горивото, което разпалва мечтите, за да се превърнат в реалност. Тя е разликата между това, да имаш работа, което обичаш, и това, да имаш успешна кариера. Свързвайки се със своята страст, вие задействате един от най-мощните двигатели към успеха. Когато правите това, което обичате, няма как да не успеете.

Постъпвайте правилно дори когато това не е лесно

Винаги имаме избор как да действаме или да се държим – винаги можем да изберем правилното пред грешното. Но правилното невинаги е за предпочитане. Затова е важно да стъпвате върху дълбоко вкоренени ценности. Да знаете зад какво заставате е мощно оръжие за постигане на успех, особено когато пътят стане неравен. Понякога ще се изкушавате да поемете по лесния маршрут, но ако сте водени от желанието си да постъпвате правилно, лесно ще устоите.

Поемете контрол

Много неща са извън контрол, но винаги има такива, които можете да управлявате. Обърнете гръб на онези, които не зависят от вас, и се уверете, че винаги разполагате всичката необходима информация, за да вземете информирано решение и обмислени действия – две неща, които са от първостепенно значение за успеха, стига да не ги прахосвате в опити да контролирате неконтролируемото.

Бъдете подготвени

Една стара мъдрост гласи, че късметът се случва, когато подготовката се срещне с възможността. Когато сте подготвени, неочакваните събития са по-малко неочаквани. Освен това имате усещане за отговорност и не позволявате на неприятните изненади да ви спрат, защото винаги сте една стъпка напред. Успяват онези, които са подготвени, когато пред тях се разкрие възможност.

Бъдете сърдечни

Добротата крие безкраен потенциал; една блага дума може да преобърне нечий живот. Признателността, признанието и добротата не струват нищо и означават всичко. Дарявайте безвъзмездно и те ще бъдат най-голямото ви богатство.

Давайте всичко от себе си

Да давате най-доброто от себе си е по-важно, отколкото да сте най-добрите. Особено когато започвате да градите нещо от нулата или да извършвате голяма промяна – тогава трябва да впрегнете пълния си потенциал, упорството и решителността си. Не допускайте да ви обземе страх, съмнение или тревога – те само ще ви забавят. Ако обаче се постараете да бъдете най-доброто си „аз“, няма да имате време да се боите от провала. Както казват, каквото посееш, това ще пожънеш.

Полагайте допълнителни усилия

Важен принцип на успеха – както личния, така и професионалния – е склонността да правите повече от необходимото. Да се стараете повече, отколкото хората очакват. Това изисква характер, но не и талант. Нужно е да давате от себе си нещо, което другите не са готови да жертват. Това ви изгражда като личност и развива инициативност – два жизненоважни фактора за успех.

Помагайте на околните

Да сте от помощ на другите трябва да бъде естествено продължение на вашата дейност. За жалост, твърде често членовете на обществото ни са разединени и вторачени в проблемите си, за да си помагат. Когато обаче изберем да подадем ръка на някого, правим собствения си живот по-смислен. Зиг Зиглар е казал, че човек може да получи всичко от живота, ако помага на околните да постигнат същото.

Все пак не ви е нужен талант. Нужна е обаче склонност да поемате отговорност за успеха и кариерата си.

Лоли Даскал, президент и главен изпълнителен директор на Lead from Within, за Inc.com

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ