Най-големият ви враг

Най-големият ви враг

„Какво Ви спира?”

Задавал съм този въпрос на стотици хора и съм чувал стотици различни отговори. Те представляват виртуален списък с проблеми, вариращи от ужасното правителство до тежко детство, до смазваща работа… и почти всичко останало, за което можете да се сетите.

Това е въпрос, който многократно съм задавал и на себе, и всеки път съм си намирал различно оправдание – че нямам достатъчно пари, че имам твърде много лунички по лицето, че един свещеник почти не ме преби и още много, в зависимост от деня. И през всичкото това време се въртях в саморазрушителния кръг на неутешимостта и самотата.

Но познайте какво открих! Нито едно от оправданията ми не е било истинска причина. Имаше (и все още има) само един истински враг, с който живея всяка минута от всеки ден…

3-буквеният враг

Една стара африканска пословица гласи: „Ако вътре в нас не се крие враг, то никой външен враг не може да ни навреди.” И така, кой е този враг?

Става въпрос за човешкото его и ако успеете да го надвиете навреме и да го „опитомите”, животът ви ще се промени завинаги.

Именно през този процес ни превежда писателят Раян Холидей в новата си книга, подходящо озаглавена Ego Is The Enemy. А моята кратка статия предлага ценни съвети за преборване на неприятеля. Ето кои са те.

Що за проблем е егото?

Четейки книгата на Холидей, усещах как поклащам одобрително глава отново и отново. Не само заради примерите, които той дава, но и заради начините, по които моето его бе повлияло на живота ми.

„Въпреки че учебниците по история изобилстват от истории за вманиачени визионери, преобразили света по свой образ и подобие с абсолютна, почти нерационална мощ, през годините съм открил, че ако се разрови, човек ще открие, че историята е писана и от личности, борили се с егото си на всяка крачка, избягвали светлините на прожекторите и поставяли най-висшите си цели над алчността за признание. Четенето и преразказването на тези истории е моят начин да ги попивам и да се уча от тях.”

Наскоро интервюирах Холидей и му зададох въпрос, който винаги изскача в разговорите за човешкото его: „Не е ли егото важно?” Той обясни, че не бива да го елиминираме напълно (това е невъзможно), а просто да не му позволяваме да стане твърде голямо. Определението, което писателят използва в книгата си е „нездравословна убеденост в собствената си значимост”.

„Егото е онова кисело дете във всеки от нас, което приоритизира получаването на своето над всичко останало. Необходимостта да сме по-добри от, повече от, признати за, далеч над разумното – това е егото. То е усещане за превъзходство и убеденост, които надхвърлят границите на увереността и таланта.”

Трите „етапа”

Не е трудно да мислим, че егото е проблем единствено на свръхуспешните главни изпълнителни директори и знаменитостите-мегаломани, нали? Ако обаче се вгледате в публикациите си в социалните мрежи или общуването си с колегите, ще забележите, че то засяга всички ни.  

Затова книгата Ego Is The Enemy е разделена на няколко части, защото „във всеки момент от живота си хората се намират на 1 от 3 етапа". Ето и кратка разбивка на тези 3 етапа. (продължава на следващата страница)

1. Стремеж

Кога: Започвате работа в посока постигане на нещо ново. Началото на велико пътешествие. Нова цел, ново призвание или старт (първа работа, нов бизнес, нова връзка, писане на роман и така нататък).

Проблемът с егото: Не търсите помощ. Преструвате се, че всичко ви е ясно. Не искате да се занимавате нещо, което е „под” вас.

Решението: Мислете мащабно, но действайте скромно. Бъдете човек, който се фокусира върху действията и ученето и се откажете от одобрението и статута.

2. Успех

Кога: Стигнали сте до края! Работили сте усърдно и сте изкачили планината на успеха (или сте близо до върха).

Проблемът с егото: Спирате да се учите. Спирате да се вслушвате в съветите (всичко ви е ясно и вързано в кърпа!). Твърде много се вторачвате в околните и губите представа за нещата, които са важни за вас.

Решението: Задайте си и отговорете на този прост въпрос: „Защо правя това, което правя?” Както обяснява Холидей, „Взирайте се, докато не съзрете отговора. Едва тогава ще разберете какво има значение и какво не.”

3. Провал

Какво представлява?: Претърпявате нещо, с което всички (дори най-успешните хора) са се сблъсквали отново и отново – провалили сте се. Може би сте се сгромолясали или пък целта ви е била по-трудна за постигане, отколкото сте смятали, и нещо не ви е достигнало.

Проблемът с егото: Егото ви ви нашепва, че сте провал. То иска да ви убеди, че сте единственият човек, падал толкова позорно. Нежно ви повтаря „Много си зле. Много си зле.”

Решението: Разберете (и знайте), че не вие сте провал, а просто сте претърпели такъв. Което ни отвежда до любимата ми поука от книгата на Холидей…

Парадоксът „Стокдейл”

Когато се борите с провала, трябва да имате предвид така наречения парадокс „Стокдейл”. Концепцията е базирана на войника-философ Джеймс Стокдейл, който прекарва 7 години във виетнамски затвор.

„От една страна, за да преодолеете подобно изпитание, трябва да имате дълбока вяра в себе си и своята способност за самосъхранение. От друга, трябва да гледате реалистично на ситуацията и на заобикалящата ви среда. Напразната надежда не е ваш приятел; също като егото, тя ви предава в най-трудните моменти.”

С други думи, имайте доверие на способността си да преодолеете провала и вярвайте, че можете да създадете нещо дори по-добро… но бъдете реалисти за положението, в което се намирате, и онова, което трябва да направите в момента.

„Какво печеля аз?"

Всеки ден водя „битка” със собственото си его. Понякога печеля, а понякога то ме сритва отзад. Но продължавам да се боря, независимо на кой от трите етапа се намирам и от грешките, които неизбежно допускам и ще допускам.

Сигурно вече си мислите, „Хм, това е дяволски много работа. Защо ми е да се занимавам? Какво печеля?”

„Трябва да искаме… да правим велики неща. Но не по-малко впечатляващо постижение е това, да бъдем по-добри, по-щастливи, балансирани, удовлетворени, скромни или алтруистични хора. Или най-добре всички тези неща.

„И най-очевадният, но и най-пренебрегван факт е, че усъвършенстването на личността ни отвежда до успеха ни като професионалисти, но рядко обратното”.

Затова си струва да воюваш… всеки ден.

Крис Уинфийлд, предприемач, за Inc.com

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ