2 секунди стигат за първото впечатление

2 секунди стигат за първото впечатление

2 секунди стигат за първото впечатление

Няколко секунди стигат, за да прецени човекът срещу вас дали сте умни, успешни, дали може да ви се довери, твърдят психолозите.

Тънки разрези

Психолозите Налини Амбади и Робърт Розентал създават термина през 1992 г. и го използват при изследването на феномена на първото впечатление и социалната интуиция.

Според хипотезата им невербалното поведение на човека говори много за него. За да проверят това, учените записали 10-секундни видеоклипове без звук, в които преподаватели от Харвард четат лекции. Показали клиповете на хора, които не познават преподавателите и ги помолили за оценка по 15 параметъра – „тънки разрези”. Доброволците оценявали активността на лекторите, увереността, излъчването и пр.

После повторили експеримента, но с 5-секундни видеа и с друга група доброволци. Удивително, но тънките разрези в двата случая съвпаднали. Учените отишли още по-далече – скъсили клиповете до 2 секунди и повторили опита. Резултатът бил същият.

След това помолили студентите на тези преподаватели да ги опишат. И тогава дошла голямата изненада. 

Тънките разрези на студентите и на външните наблюдатели, които правели оценки само по „неми” клипове, практически съвпаднали.

И така: хората правят изводи за човека пред себе си, когато го видят за пръв път, много бързо, буквално в първите две секунди. При това впечатлението не е свързано по никакъв начин с това, което човекът казва.

Да разберем какви тънки разрези правят за нас хората в първите секунди от запознанството ни:

Доверие

Александър Тодоров  и Джанин Уилис  от университета в Принстън открили, че хората правят извод за надеждността на събеседника си за 100 милисекунди.

На едната група участници в опита показали снимка на непознати хора и поискали оценка на степента на тяхната привлекателност, компетентност и надеждност. Показвали снимката за 0,1 секунда. Същата снимка дали и на другата група, но без ограничение на времето за гледане.

Оценките на участниците, мернали снимките само за част от секундата, съвпаднали с оценките на другите, които ги разглеждали продължително. Особено силно било съвпадението при оценката на нивото на доверие към човека от фотографията.

Социален статус

Изследването на холандските учени показало, че хората използват облеклото като социален маркер, определящ положението в обществото и нивото на доход на индивида. Когато човек носи Tommy Hilfiger, Lacoste или вещи на други известни марки, околните мислят, че той има високо положение.

В един от експериментите участниците гледали видео интервю с кандидати за лаборант в университет. Част от кандидатите били с обикновени бели ризи, а другите с ясно разпознаваеми маркови ризи. Действията и отговорите на всички тях били идентични. Всеки доброволец гледал само по едно видео и след това оценявал по 7-бална система доколко претендентът е достоен за длъжността лаборант и какъв е неговият социален статус. Общественото положение на кандидатите с маркови дрехи било оценявано по-високо, както и шансът им да получат работата.

Авторите на експеримента отбелязват, че дизайнерските дрехи не повлияли на оценките на другите качества – надеждност, доброта и пр., а само на оценката за статус.

Сексуална ориентация

Налини Амбади и Николас Рул установили, че сексуалната ориентация на мъжете може да бъде определена за 50 милисекунди.

На доброволци били показани снимки на мъже – хетеро и гей, от сайтове за запознанства в произволен ред в продължение на различни интервали от време. При 50-милисекунден визуален контакт със снимката точността на оценката за сексуалната ориентация била 62%.

Подобни били и резултатите при теста за определяне на сексуалната ориентация на жени (Rule, Ambady & Hallett, 2009). Като този път времето за определяне на отговора било още по-малко — 0,04 секунди.

Интелект

Преподавателят по психология в Университета Лойола в Лос Анжелис Нора Мърфи допуска, че умението да гледаш в очите се смята за признак на интелект. Тези, които не отклоняват поглед при среща, създават впечатлението за по-интелектуално развити.

Мърфи се опитала да определи по какви критерии хората оценяват умствените способности. Затова разделила участниците в опита на две групи. От първите поискали по време на разговора, записван на видео, на покажат нагледно ерудиция. На вторите не дали такова указание. Всички участници минали IQ-тест.

„Играещите” се държали относително еднакво – поддържали осанка, гледали сериозно и гледали събеседника в очите. В тази група зрителите по-често определяли достоверно нивото на интелекта на участниците, включително и ако е нисък.

Визуалният контакт по време на разговор е ключ към поведението. Той е взаимосвързан с оценката на интелекта, която може да бъде манипулирана, ако не участват очите.

Освен това има и други стереотипи, формиращи впечатлението за ума на човека. Например, носенето на масивни очила.

Порядъчност

Британски учени установили, че жените с татуировки по видимата част от тялото се възприемат като по-разкрепостени (обичащи понякога да пият повече и водещи сексуален живот с повече партньори).

Авторите на изследването Вирен Свами и Ейдриън Фаръм показвали на участниците в експеримента снимки на жени по бански. Едните имали татуси на корема, други на ръцете, трети и на двете места, четвърти нямали икакви татуировки.

Доброволците трябвало да оценят жените по 3 критерия: психическа устойчивост, употреба на алкохол, физическа привлекателност.

Колкото по-татуирана била жената, толкова по-често била възприемана като по-малко привлекателна и сериозна. „Момичетата с татуси се приемат като мъжкарани, които обичат алкохола, скъпите коли и вниманието на мъжете”, обобщават психолозите.

Лидерство

Албърт Манес от Университета в Пенсилвания установил, че  плешивите мъже биват възприемани като доминиращи и като лидери, способни да ръководят успешно екип.

Манес провел поредица от експерименти. В един от тях той показвал снимки на мъже с и без коса. Мъжете на снимките били еднакво облечени и на една възраст. Доброволците трябвало да кажат кой от мъжете, според тях, е по-силен психически и физически. Победата била присъдена на плешивците.

Успех

Друга група британско-турски изследователи открили при друг експеримент със снимки, че хората в костюми, ушити по поръчка, създават впечатление, че са по-успешни в професията си.

Ако искате да оправите имиджа си и в очите на другите а бъдете по-успешни, носете дреха, направена по индивидуална кройка от добър шивач.

Проучването показало, че жените в секси поли и блузи с дълбоки деколтета се възприемат като персонал с по-нисък статус, за разлика от жените с по-строг дрескод. Учените обясняват, че покритото тяло е признак на власт.

Потенциал

През 2011 г. канадски учени стигнали до извода, че в очите на околните мъжете, които предпочитат класическите делови костюми, постигат по-бързо успех, пари и слава в сравнение с почитателите на кежуъл облеклото.

Участниците в проучването отново гледали снимки. Част от хората на тях били в елегантни костюми, а други - в обикновени всекидневни дрехи. Доброволците трябвало да опишат какво биха работили моделите и какъв би бил животът им.

Мъжете в джинси и суичъри били определяни като работещи на по-ниска длъжност и за по-малка заплата, дори ако на снимката седели в кожени кресла в шикозни кабинети. Обратното – на хората със строги костюми била приписваната ролята на „кралете на живота”. 

Авантюризъм

Според психолозите от университета в Дърам има връзка между походката и апетита за приключения. Свободната и непринудена походка говори за екстровертност и склонност към приключения. По-скованата походка пък е характерна за невротиците.

Излиза, че поговорката, която имат почти всички култури: „по дрехите посрещат…” си има научни доказателства. Както и, че понякога това първо впечатление остава окончателно.

Източник: lifehacker.ru

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ