Една промяна, която ще ви направи по-успешни и щастливи

Една промяна, която ще ви направи по-успешни и щастливи

Една промяна, която ще ви направи по-успешни и щастливи

Ако сте фен или последовател на легендарния инвеститор Уорън Бъфет, вероятно сте наясно с много от неговите съвети за по-добро инвестиране и дори за по-добър живот.

Един класически съвет на Бъфет може да бъде добра отправна точка за преодоляването на редица препятствия, които в пречат да реализирате пълния си потенциал. Този съвет е свързан с  отърваването от лошите навици.

„Виждам хора, които демонстрират модели на саморазрушително поведение. Те са в капан на тези навици“, казва Бъфет.

Той посъветва абсолвенти от Училището по бизнес към Университета на Флорида да си създадат добри навици възможно най-рано.

Според Бъфет ключът е в това да хванете лошия навик най-рано и да го промените, преди той да се е превърнал в нещо по-лошо.

„Може да се отървете от него много по-лесно на вашата възраст, отколкото на моята, защото повечето типове поведения разчитат на повторение. Веригите на навиците са твърде леки, за да бъдат усети, докато не станат твърде тежки, за да бъдат счупени“, казва той.

Независимо дали завършвате колеж или сте студенти в „училището на живота“, навиците ви могат да бъдат променени по всяко време, независимо от това в кой етап на кариерното си пътуване се намирате.

Ако искате да промените някакъв навик, който вече не ви е от полза, има едно нещо, което ще направи прехода ви много по-лесен.

Променете средата си

Това може да е най-лесният начин да се отървете нежелан навик. Той обаче изисква от вас смелост. Честно казано вашата среда може да влияние на вземането на решения повече, отколкото си мислите.  Всеки ден сме изправени пред много избори - от какво да ядем до какви задачи да изпълним. Много от тези избори са силно зависими от вашето обкръжение и хората, с които общувате.

Омръзнало ли ви е от постоянните критики и негативизъм? Увлечени ли сте в спирала от клюки? Ако това е средата, в която сте се озовали, преоценете групата от хора, с които общувате професионално, и внимателно подберете такива, които да допринесат за вашето израстване и благополучие, вместо да ви натоварват с негативни мисли.

Обкръжението ви може да предизвика определени мисли и желания, което да ви накара да се държите по начин, който не желаете. По тази причина е от ключово значение да научите мозъка си да прави други избори.

Започнете с един лош навик

Този процес не е толкова труден, колкото си представяте, така че първото нещо, което трябва да направите, е да спрете да мислите, че целият ви свят трябва да бъде променен. Вместо това, фокусирането вниманието си върху коригирането на един навик в даден момент. Ключът към трайната промяна е в постепенното премахване на лошите навици – един по един.

Чарлз Дахиг, автор на „The Power of Habit: Why We Do What We Do in Life and Business“, казва, че трябва да мислите за промяната като за проект, с който се занимавате един месец, за да промените нещо завинаги. След този месец преминете към следващия „проект“.

…………….

Марсел Шванц, основател на Leadership From the Core, за Inc.com

Превод и редакция: Георги Георгиев

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ