Време за размисъл

Време за размисъл

Време за размисъл

В повечето култури календарът включва време за размисъл. Има определен момент в рамките на една година, когато е естествено да погледнете назад към миналото, да оцените как вървят нещата и след това да помислите какво искате да промените в бъдеще.

В западните култури това време се случва в края на месец декември, когато сме насърчавани да погледнем назад към последните 12 месеца, да преценим дали сме доволни от живота си и да приемем решения за следващата година.

Разбира се, концепцията „Нова година - Нов Аз“ често бива осмивана, тъй като хората обикновено не се придържат особено стриктно към новогодишните обещания и в рамките на три до шест седмици се връщат към това, което са правили преди да си ги дадат.

Може да е трудно да осъзнаете, че мотивацията ви намалява от ден на ден. Всяка работна седмица има своите падения и възходи и обикновено можете да посочите дните, в които сте идвали на работа развълнувани от това, което ви предстои, както и онези, в които ви се е искало да останете в леглото до обяд.

Помислете за голямата картина

Предимството да погледнете назад към изминалата цяла година е, че ви кара да мислите по-общо за това как са се развили нещата. Много изследвания показват, че колкото по-далеч сте от нещо в пространството или времето, толкова по-абстрактно мислите за него. Това ви позволява да осредните всички тези възходи и падения и да различите общата тенденция.

Ако осъзнаете, че просто не сте толкова развълнуван от работата като цяло, какво можете да направите (ако приемем, че напускането не е вариант)?

Това е моментът, в който абстрактността, създадена от прегледа на дългия времеви хоризонт, ще ви провали. Можете да се ангажирате да бъдете по-енергични на работа, но как точно да направите това?

Фокусирайте се върху нещата, които считате за смислени

Трябва да започнете да мислите конкретно за аспектите на работата, които ви интересуват. Може да е проект, чийто резултат означава много за вас. Възможно е мисията на организацията да говори за вашите ценности. Може да е присъщото щастие, свързано с конкретни задачи, които са част от работата ви. Съсредоточете се върху тези желани характеристики и ги използвайте, за да генерирате енергия за работата, която вършите. Помислете как да се ангажирате повече с тези дейности и да отпразнувате начините, по които работата ви съвпада с основните ви ценности.

Дайте приоритет на отношенията ви с другите

След това се съсредоточете върху хората, на които държите на работното място. Може би те са колеги, с които се виждате и си сътрудничите редовно, или клиенти, с които обичате да общувате. Тези взаимоотношения също могат да бъдат енергизиращи. Помислете за конкретни възможности да се ангажирате с тези хора, за да направите работата си по-пълноценна за обществото.

Преосмислете графика си

И накрая, обърнете внимание на графика, който поддържате. Понякога липсата ви на енергия за работа отразява това, че не отделяте достатъчно време, за да постигнете личните си цели. Вашата кариера е маратон, а не спринт. Ако работите дълги часове и дълги седмици и не се ангажирате с вашето семейство, приятели, близки, хобитата, домашни любимци или други важни неща в живота, тогава ще ви бъде трудно да останете ангажирани на работа. Когато случаят е такъв може да откриете, макар и парадоксално, че най-добрият начин да сте по-продуктивни през новата година е да вършите по-малко работа.

……………..

Арт Маркман, когнитивен психолог и автор на книгата „Умното мислене“, за FastCompany.com

Превод и редакция: Георги Георгиев

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ