Google плаща 700 млн. долара на потребители и щати в САЩ по антитръстово споразумение

Google плаща 700 млн. долара на потребители и щати в САЩ по антитръстово споразумение

Google плаща 700 млн. долара на потребители и щати в САЩ по антитръстово споразумение

Технологичният гигант Google се съгласи да плати 700 млн. долара и да позволи по-голяма конкуренция в своя магазин за приложения Play Store, съгласно условията на антитръстовото споразумение с американски щати и потребители, оповестено във федерален съд в Сан Франциско, предаде Си Ен Би Си.

Google ще плати 630 милиона долара във фонд за сетълмент за потребители и 70 милиона долара във фонд, който ще се използва от щатите, според споразумението, което все още изисква окончателно одобрение от съдия.

Споразумението гласи, че отговарящите на условията потребители ще получат поне $2 и могат да получат допълнителни плащания въз основа на разходите си в Google Play между 16 август 2016 г. и 30 септември 2023 г.

Всичките 50 щата, окръг Колумбия, Пуерто Рико и Вирджинските острови се присъединиха към споразумението.

Google беше обвинен в увеличаване на цените за потребителите чрез ограничения върху разпространението на приложения на устройства с Android и ненужни такси за трансакции в приложението.

Водещият ищец – щатът Юта, и други щати обявиха споразумението през септември, но условията бяха поверителни преди процеса на Google с разработчика на видеоиграта Fortnite - Epic Games. Федерално жури в Калифорния миналата седмица се съгласи с Epic, че части от бизнеса с приложения на Google са антиконкурентни.

Уилсън Уайт, вицепрезидент на Google по правителствени въпроси и обществена политика, посочи в изявление, че споразумението „се основава на избора и гъвкавостта на Android, поддържа силна защита на сигурността и запазва способността на Google да се конкурира с други производители (операционни системи) и да инвестира в Android екосистема за потребители и разработчици.“

Компанията каза, че разширява способността на разработчиците на приложения и игри да предоставят на потребителите алтернативна опция за плащане при покупки в приложението, заедно със системата за таксуване на Google Play. Google каза, че „таксуването по избор“ действа в САЩ повече от година.

Като част от споразумението Google посочи, че ще опрости възможността на потребителите да изтеглят приложения директно от разработчиците.

Адвокатите на щатите коментираха, че условията по споразумение „ще предложат значително, смислено, дълготрайно облекчение за потребителите в цялата страна“.

Те добавиха, че „нито един друг антитръстов орган в САЩ все още не е успял да осигури обезщетения от такъв мащаб от Google“ или друга голяма технологична платформа.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ