Китай разчита на Harmony, за да сложи край на зависимостта от Windows и Android

Китай разчита на Harmony, за да сложи край на зависимостта от Windows и Android

Натъпкани в малка стая, дрон, робот на два крака, каса за супермаркет и други устройства демонстрират визия за софтуерното бъдеще на Китай – такова, в което операционна система, разработена от националния шампион Huawei, заменя Windows и Android.

Колекцията е в Harmony Ecosystem Innovation Centre град Шънджън - дружество, собственост на местно правителство, което насърчава властите, компаниите и производителите на хардуер да разработват софтуер, използвайки OpenHarmony, версия с отворен код на операционната система, която Huawei стартира преди пет години след като санкциите на САЩ прекратиха достъпа на компанията до Android.

Въпреки че скорошните силно продажби на смартфони на Huawei бяха наблюдавани внимателно за признаци на напредък във веригата за доставки на чипове в Китай, компанията също така тихо натрупа опит в сектори, които са от решаващо значение за визията на Пекин за технологична самодостатъчност - от операционни системи до софтуер за превозни средства, пише Ройтерс.

Миналата година президентът Си Дзинпин, че Китай трябва да води трудна битка за локализиране на операционни системи и други технологии „възможно най-скоро“, докато САЩ предприемат мерки срещу износа на модерни чипове и други компоненти.

OpenHarmony сега се рекламира широко в Китай като „национална операционна система“ на фона на опасения, че други големи компании могат да загубят достъп до операционните системи Windows на Microsoft и Android на Google.

„Този ​​стратегически ход вероятно ще подкопае пазарния дял на западните операционни системи като Android и Windows в Китай, тъй като местните продукти набират популярност“, каза Съни Чъун, сътрудник в Jamestown Foundation, мозъчен тръст за отбранителна политика на САЩ.

През първото тримесечие на 2024 г. HarmonyOS на Huawei, вътрешната версия на операционната система на компанията, надмина iOS на Apple, за да стане втората най-продавана мобилна операционна система в Китай след Android, показаха данни на изследователска фирма Counterpoint. Засега тя не е използвана от смартфони извън Китай.

Huawei вече не контролира OpenHarmony, като подари своя изходен код (souce code) на организация с нестопанска цел, наречена OpenAtom Foundation през 2020 г. и 2021 г., според вътрешна бележка и други издания.

Но както центърът за иновации, така и правителствените документи често разглеждат OpenHarmony и HarmonyOS взаимозаменяемо като част от по-широка екосистема на Harmony. Разрастването на HarmonyOS, която се очаква да бъде пусната във версия за компютър тази или следващата година, ще стимулира приемането на OpenHarmony, казват анализатори.

„Harmony създаде мощна основополагаща операционна система за бъдещето на устройствата в Китай“, коментира Ричард Ю, председател на потребителската бизнес група на Huawei, при откриването на конференция за разработчици миналата седмица.

Самодостатъчност

Huawei за първи път представи Harmony през август 2019 г., три месеца след като Вашингтон наложи на компанията търговски ограничения поради предполагаеми опасения за сигурността. Huawei отрича оборудване на фирмата да представлява риск.

Оттогава Китай засили усилията си за самодостатъчност. Пекинзабрани използването на Windows на правителствени компютри през 2014 г. и сега те използват предимно базирани на Linux операционни системи.

Microsoft печели само около 1,5% от приходите си от Китай, каза президентът на компанията този месец.

Първоначално изградена върху Android система с отворен код, тази година Huawei пусна първата си „чиста“ версия на HarmonyOS, която вече не поддържа приложения, базирани на Android - в ход, който допълнително разделя екосистемата на приложенията в Китай от останалия свят.

Доклад от Jamestown Foundation миналия месец посочи, че собственикът на OpenHarmony OpenAtom изглежда координира усилията между китайските фирми за разработване на жизнеспособна алтернатива на американските технологии, включително за отбранителни приложения като сателити.

Базираната в Пекин OpenAtom не е отговорила на искане за коментар от Ройтерс.

Отворен код

OpenHarmony беше най-бързо развиващата се операционна система с отворен код за интелигентни устройства през миналата година, с повече от 70 организации, допринесли за нея, както и повече от 460 хардуерни и софтуерни продукта, изградени в сферата на финансите, образованието, космонавтиката и индустрията, отбеляза Huawei в своя годишен доклад за 2023 г. .

Целта да се направи с отворен код е да се повтори успехът на Android в премахването на лицензионните разходи за потребителите и да се даде на компаниите персонализиран трамплин за техните собствени продукти, каза Чарли Ченг, заместник-управител на Harmony Ecosystem Innovation Center, при посещението на Ройтерс.

„Harmony определено ще прерасне в основна операционна система и ще даде на света нов избор на операционна система освен iOS и Android“, каза той. „Китай се учи от Запада“.

Екосистемата Harmony получи силна подкрепа от родния град на Huawei Шънджън. Мегаполисът и в миналото е бил е използван като пробна площадка за политики, приети по-късно в цял Китай.

Заедно с център Harmony, който отвори врати в югозападния град Чънду, се очакват такива да се появят в още 10 града, според презентация на център в Шънджън.

Докато OpenHarmony до голяма степен се ограничава до Китай, базираната в Брюксел група с отворен код Eclipse Foundation заяви, че я използва за разработване на система, наречена Oniro, за използване в мобилни телефони и устройства за интернет на нещата.

Предишните усилия на Китай за изграждане на големи проекти с отворен код изпитваха затруднения да спечелят сцепление сред разработчиците, но нарастващият пазарен дял на Huawei за смартфони и допълнителната работа за разработване на по-широка екосистема дават предимство на Harmony, твърдят анализатори.

Повече от 900 милиона устройства, включително смартфони, часовници и автомобилни системи, работят на HarmonyOS, докато 2,4 милиона разработчици кодират в екосистемата.

„OpenHarmony ще се нуждае от повече време и итерации, така че тези разработчици да бъдат по-уверени да работят с OpenHarmony“, каза Ема Ксу, анализатор от изследователската фирма Canalys. „Но репутацията, поведението и увереността, които HarmonyOS постигна, определено ще донесат положителен ефект.“

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ