SAP се съгласи да продаде дела си в Qualtrics за 7,7 млрд. долара

SAP се съгласи да продаде дела си в Qualtrics за 7,7 млрд. долара

SAP се съгласи да продаде дела си в Qualtrics за 7,7 млрд. долара

Aмериканския доставчик на бизнес софтуер Qualtrics заяви в понеделник, че ще стане частна компания, след като нейният контролиращ акционер, SAP SE одобри оферта от 12,5 млрд. долара за компанията от консорциум, ръководен от Silver Lake и канадския пенсионен фонд and Canada Pension Plan Investment Board(CPPIB), предаде Ройтерс.

Германският софтуерен гигант SAP се съгласи с офертата от 18,15 долара на акция и заяви, че ще получи около 7,7 млрд. долара за своя дял.

Сделката, най-голямото придобиване, ръководено от частен капитал тази година годината, идва, след като германският софтуерен гигант реши, че офертата е най-добрата, която може да получи, съобщи Ройтерс.

Silver Lake и CPPIB са се ангажирали сами да финансират цялата сделка, ако е необходимо, без да вземат заеми срещу Qualtrics, както е обичайно при сделки с частен капитал от такъв размер, става ясно от дументи до регулаторите.

Qualtrics каза по-рано този месец, че ще преговаря на изключителна основа със Silver Lake и CPPIB до 15 март, за да види дали сделката може да бъде финализирана.

Silver Lake, чието портфолио се състои предимно от технологични компании, в момента държи 4,1% дял в Qualtrics.

През 2018 г. SAP купи Qualtrics за 8 млрд. долара и три години по-късно я листна на борсата в Ню Йорк.

Разработчикът на софтуер за видеоигри Unity Software и фирмата за автономни технологии Waymo на Alphabet Inc са сред компаниите в портфолиото на Silver Lake.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ