Технологии

Twitter обвинява Microsoft в неправомерно използване на данни на социалната мрежа

Twitter обвинява Microsoft в неправомерно използване на данни на социалната мрежа

Twitter обвинява Microsoft в неправомерно използване на данни на социалната мрежа

Twitter обвинява Microsoft, че използва данните на компанията за социални медии по начини, които не са били разрешени и никога не са били разкривани, предава Си Ен Би Си

Алекс Спиро, партньор в Quinn Emanuel Urquhart & Sullivan и адвокат на собственика на Twitter Илон Мъск, изпрати писмо до Microsoft в четвъртък, в което излага тези твърдения, включително че софтуерната компания „може да е нарушила множество разпоредби“ от споразумението си с Twitter за използването на данни.

Това е поредният разрив сред технологичните компании в нарастващия дебат за това кой притежава данни, които могат да се използват за обучение на софтуер за изкуствен интелект и машинно обучение.

След като Мъск придоби Twitter през октомври и се назначи за главен изпълнителен директор, компанията започна да иска пари за използването на нейни интерфейс за програмиране на приложения (API), който позволява на разработчиците да вграждат туитове в техния софтуер и услуги и да имат достъп до данните в Twitter.

По-рано API беше безплатен за използване от някои изследователи, партньори и разработчици, които се съгласиха с условията на Twitter. Приложенията, управлявани от API на Twitter, включват Hootsuite, Sprout Social и Sprinklr.

Според писмото от Спиро до главния изпълнителен директор на Microsoft Сатя Надела и борда на компанията, миналия месец технологичният гигант е „отказал да плати дори намалена ставка за продължаване на достъпа до API и съдържанието на Twitter“.

Към април Microsoft имаше поне пет продукта, които използват API на Twitter, включително облачната платформа Azure, търсачката Bing и инструментите за разработка на приложения с нисък код на Power Platform, пише Спиро.

Споразумението ограничава прекомерното използване на програмните интерфейси на Twitter. Въпреки това, за една от услугите на Microsoft, използващи данни от Twitter, „информацията за акаунта направо заявява, че възнамерява да позволи на клиентите си да „заобиколят ограниченията“, пише Спиро.

Говорител на Microsoft потвърди, че са получили писмото и каза пред Си Ен Би Си, че компанията ще го прегледа и ще „отговори по подходящ начин“.

„Днес чухме от адвокатска кантора, представляваща Twitter, някои въпроси относно предишното ни използване на безплатния API на Twitter“, каза говорителят в имейл. „Очакваме с нетърпение да продължим дългосрочното си партньорство с компанията.“

Мъск открито критикува тясната връзка на Microsoft с OpenAI - компанията зад чатбота ChatGPT. Мъск беше ранен поддръжник на OpenAI, но оттогава компанията е събрала милиарди долари от Microsoft, която вгражда нейната ИИ технология в много свои продукти.

В интервю за Си Ен Би Си тази седмица Мъск каза, че думата на Microsoft има голяма тежест в OpenAI, ако не и директен контрол.

Надела наскоро оспори твърдението на Мъск в интервю за медята, като каза, че Microsoft има „неконтролиращо участие“ в стартъпа.

Спиро не назовава OpenAI, нито приложенията ChatGPT и DALL-E или други големи езикови модели, в писмото.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ