Влаковете стават мобилни фабрики за преработка на въглероден двуокис

Влаковете стават мобилни фабрики за преработка на въглероден двуокис

Влаковете стават мобилни фабрики за преработка на въглероден двуокис

Бързото глобално затопляне се превърна в един от основните проблеми на съвременния свят, където вече са необходими нови технологии и подходи. Според учените ключът към нормализиране на ситуацията с климата може да бъде улавянето на въглеродния двуокис от въздуха, с цел намаляване на парниковия ефект. Съществуващите технологии вече позволяват създаването на инсталации, които абсорбират Въглероден двуокис / CO2/, но този процес изисква много значителни разходи.

САЩ отделят милиарди долари за изследвания в тази област, осъзнавайки нейната важност. Нещо повече, в САЩ вече се изгражда съоръжение, което може да улови 36 000 тона въглероден двуокис годишно. Този подход е добър, но скъп - изисква терен за разполагане на системата и значително количество енергия за осигуряване на филтриращи процеси и вентилатори.Новата технология CO2Rail предлага по-ефективно и рентабилно решение на проблема, с основен фокус… върху влаковете.

Идеята е устройството за улавяне на CO2 да бъде поставено в специален вагон. Не са необходими вентилатори за всмукване на въздух - той сам ще влиза в системата поради потока, създаден от движението на влака. Филтриращото оборудване ще се захранва от бордови батерии, които ще се зареждат от спирачната енергия на композицията. Въздухът от атмосферата навлиза в цилиндричната камера и преминава през химичен процес, който отделя CO2. След това въглеродният двуокис навлиза в резервоара за съхранение и чистият въздух се освобождава в атмосферата.

Според разработчиците технологията е много обещаваща и ще намали разходите за улавяне на парникови газове до възможния минимум. Във време, когато производителите на подобни стационарни системи се стремят да достигнат $100 на тон уловен CO2, разходите за технологията CO2Rail се оценяват на $50 на тон. В същото време капацитетът на една инсталационна кола е 3000 тона газ годишно.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ