Тойота кани на безплатен сервиз за педала на газта

Тойота кани на безплатен сервиз за педала на газта

Тойота кани на безплатен сервиз за педала на газта

От понеделник, 15 февруари „Тойота Балканс” стартира превантивна сервизна кампания в България за коригиране на педала на газта. Това съобщи днес на пресконференция Велко Лазов, управляващ директор на „Тойота Балканс", която е официален вносител и дистрибутор на марката у нас. В началото на този месец, японската компания, която е най-големият автомобилен производител в света, призна че 1,8 млн. продадени автомобила в Европа и 2,4 млн. коли в САЩ е възможно да имат такъв проблем. Всички те са от 8 модела, произвеждани от 2005 г. досега. Става въпрос за моделите :

AYGO - от февруари 2005 Г. до август 2009 Г.

iQ - от ноември 2008 Г. до ноември 2009 Г.

Yaris - от ноември 2005 Г. до септември 2009 Г.

Auris - от октомври 2006 Г. до 5 януари 2010 Г.

Corolla - от октомври 2006 Г. до декември 2009 Г.

Verso - от февруари 2009 Г. до 5 януари 2010 Г.

Avensis - от ноември 2008 Г. до декември 2009 Г.

RAV4 - от ноември 2005 Г. до ноември 2009 Г.

В България, до този момент са продадени 5250 автомобила от предполагаемите осем модела с дефект. Собствениците им ще бъдат уведомени с препоръчителни писма да се яват за преглед и отстраняване на проблема. Услугите ще бъдат безплатни за всички клиенти. За тяхно улеснение, „ТОЙОТА БАЛКАНС” открива И безплатна телефонна линия -0800 16 266 , която ще е отворена всеки работен ден от 9:00 ч. до 17:30 ч.

От представителството на тойота у нас обещаха, че кампанията ще обхване и коли с изтекла гаранция, както и такива, които не са закупени от официални представителства – например, автомобилите втора ръка и по-редки модели, закупени от САЩ.

Станалият вече нарицателен проблем с газта се състои в това, че за да създаде реалистично усещане при натиск, педалният механизъм съдържа устройство, което оказва съпротивление. При определени условия, триенето в това устройство се увеличава и е възможно педалът да започне да се натиска по-трудно, да се връща по-бавно или, много рядко, да не се върне напълно в най-горно положение, обясниха от „ТОЙОТА БАЛКАНС”.

Отстраняването на проблема е много просто. Към педала на газта се прибавя метална пластина с размери 18 на 15 и с варираща дебелина в зависимост от модела между 1.4 мм и 2.6 мм. Цялата процедура ще трае не повече от 30 мин., обясни Иван Антров, старши продуктов и ПР мениджър на „ТОЙОТА БАЛКАНС”. Ремонтите ще се извършват от 16 оторизирани сервиза на територията на цялата страна. Очаква се кампанията да продължи около два месеца, но това не означава, че след изтичането на срока няма да се приемат коли, които имат проблем с педала на газта. Ако има голям наплив от клиенти сервизите ще работят и през почивните дни.

От Тойота заявиха още, че не разполагат с адресите на всички собственици и са поискали данни от информационния масив на КАТ. Това е прецедент в българската история, и ще бъде интересно да се види как ще отреагира институцията, коментираха от компанията.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ