Ваканцията - задължителна за професионалиста

Ваканцията - задължителна за професионалиста

Ваканцията - задължителна за професионалиста

Едва ли не всяка история за начинаещите (а и не само) бизнеси съдържа един и същи факт – безкрайни работни часове. През уикендите! Късно вечер! Семейството е изоставено, а здравето – позабравено! Почивките са само спомен от миналото.

Лесно е да се повярва, че това е най-добрият начин да се преуспее. Не е така. Отпуските от време на време са не само важни за здравето ви, но и за здравето на отношенията и бизнеса ви. Ще работите по-добре, по-умно, по-продуктивно и по-креативно, ако си позволите да почивате редовно, убеден е главният изпълнителен директор на „Дейл Карнеги” Питър Хендъл.

„Въпросът не трябва да бъде дали ще си вземете отпуск, а кога и как”, казва той пред сп. Inc. „От гледната точка на собственик на бизнес ваканцията трябва да бъде нещо важно – не по-малко важно от постигането на основните ви цели.”

Ето и неговите съвети:

1. Почивайте поне веднъж годишно

Все не намирате подходящия момент да излезете от офиса? Вземете например седмицата между Коледа и Нова година. „За един търговски бизнес например тази седмица може да се окаже много активна, но за много други отрасли тя е идеалното време за почивка”, смята Хендъл.

2. Излезте от работа поне за една седмица

„В „Дейл Карнеги” не одобряваме хората, които постоянно си вземат почивка в петък”, разказва той. „Това обаче не е същото, като да почиваш един солиден период от време, когато можеш напълно да се отпуснеш и да забравиш за работата.”

3. Опитайте да не проверявате имейла си

„Ваканциите се превръщат във филм на ужасите, когато не оставите съобщения, че не сте на работа и ви се налага непрекъснато да проверявате това и онова и да разговаряте с офиса”, смята Хендъл. „Най-добрият начин е да опитате наистина да се изключите от работния процес.”

Вярно е, че ако вие сте собственикът на компанията и в офиса стане криза или се сключи голяма сделка, ще трябва да се намесите по някакъв начин. „Това обаче не е най-добрият начин за почивка”, казва директорът.

4. Прекарайте времето в занимания, които обичате

Добре, тогава какъв е най-добрият начин да си починем? Отговорът е различен за всеки, смята Хендъл. „Всеки човек е различен. Представата на жена ми за идеалната ваканция например е да прочете няколко хубави книги, които е свалила на iPad-а си. За мен пък идеални са разходките сред природата или тичането. Други не могат да си представят почивката без плаж.” Каквото и да правите обаче, непременно се потопете в нещо, което е приятно лично на вас.

5. Нека и служителите ви си починат

Точно както и вие, и екипът ви ще бъде по-продуктивен, ако всички намерят време добре да си починат. В „Дейл Карнеги” отпуските не могат да се преместват от една година към друга – и причината е точно да бъдат накарани служителите да почиват редовно.

Проучване на компанията показва ясно, че колкото по-ангажирани са служителите, толкова по-продуктивни и креативни са те. А най-ангажирани се оказват онези, които редовно отделят време за отдих. „Машините могат да работят 24 часа дневно, но хората не са машини”, казва Хендъл. „Всички наистина се нуждаем от време без работа и грижи – и това не е въпрос, по който може да се спори, когато говорим за постигане на максимална продуктивност.”

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ