Взводът, който ни направи герои

Взводът, който ни направи герои

Взводът, който ни направи герои

Аз като повечето мъже от моето поколение, постъпих в армия на осемнадесет години. Записах се сам. Но това нямаше голямо значение. Тъй като през 1943 г. , времето за което разказвам, имаше 18 млн. души в униформа.

Преди това постъпих в университет в Лос Анджелис, за да стана санитарен инженер. Обучаваха ни да правим тоалетни и бани за хората от предната линия на фронта. Бях напълно неподходящ за инженер.

За щастие, програмата бе зактрита. Не заради моята некомпетентност и неадекватност. Просто командването реши, че ще са нужни стотици хиляди мъже, когато открие фронта във Франция и Германия.

И така закриха санитарната програма и аз се записах доброволец. Постъпих в в училището за офицери и преминах през четиримесечно обучение за новобранци във „Форт Бенджин”, щата Джорджия.

Това бе времето, в което получих най-доброто си образование. За кратко време израснах като лидер в пехотата. Трудно беше.

Интересно е, че превръщането ми в някакъв авторитет, започна с присъединяването ми към организация с голяма бойна история. Това бе 84. пехотна дивизия, част от Илинойската национална гвардия, известна още от времето на Абрахам Линкълн.

В началото бях зам. офицер на специална част 15-42. Това означаваше, че станах част от взвод мъже, които бяха преминали през тежки битки. Те ме научиха как да бъда техен лидер.

Това, което разбрах тогава, бе колко е силна тази група, за да съумее да ме развие толкова бързо.

Мисля, че в нашия взвод имаше много умни хора и с кураж.

Но смятам, че голяма част от това качество, както и от храбростта се дължаха на принадлежността към групата, в която за всеки би дал живота си за другите.

Не съм мислил и сега не мисля, че по принцип съм храбър или куражлия. Но взводът ми ме правеше такъв.

Това наистина е дълбокият ефект от лидерството: да чувстваш доверие и другарство от страна на групата, да бъдете свързани. Само тогава и ти можеш да дадеш на хората най-доброто от себе си.

Уорън Бенис, почетен професор в бизнес училището „Маршъл” към университета на Южна Калифорния

Из книгата „14 урока за лидерството на „Менджър” и Harvard.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ