Заплатите на топ мениджмънта по света нараснали с над 5%

Заплатите на топ мениджмънта по света нараснали с над 5%

Заплатите на топ мениджмънта по света нараснали с над 5%

Основната заплата на висши управленски кадри в големите световни компании се е увеличила с 5.5% през 2013 г. в сравнение с предходната. Това е един от изводите в глобално проучване, проведено между 1700 мениджъри от 330 компании в 17 страни от Pedersen & Partners, водеща компания в сферата на подбор на управленски кадри.

Висшите управленски кадри, обхванати от проучването, са главните изпълнителни директори и членове на съвета на директорите в международни корпорации със средно 129 000 служители, оборот от 40 милиарда евро и печалби от 3.9 милиарда евро. Те съставляват световния елит от големи компании. Бизнес резултатите на повечето от тях отбелязват ръст през миналата година. Въпросните компании са увеличили оборота и печалбите си със средно 6% и са създали над 1.5 милиона нови работни места през последните 12 месеца, увеличавайки общия брой на наетите служители със средно 3.5%.

Данните от проучването показват още, че средното годишно възнаграждение на висши управленски кадри в компании с персонал от 100 000 човека възлиза на повече от 1.35 милиона евро брутно. Тази сума е почти поравно разделена на 66 0000 евро фиксирана основна годишна заплата и 69 0000 евро краткосрочен бонус. Ръст с 3.4% за 2013 г. се наблюдава и при т. нар. общ кешов пакет, вкл. и бонуси.

“Обхватът на отговорностите е основният определящ фактор при определяне нивото на възнаграждение на висш мениджър” казва Конрад Прамбьок, директор консултации по възнагражденията в Pedersen & Partners, и водещ мениджър на проучването.

“Възнаграждението на управленски кадри в 100-те най-големи корпорации в Европа и САЩ, е средно 7 пъти по-високо от това на изпълнителни директори в малки и средно големи организации, и 40 пъти повече от средната заплата на административни служители. Например в България общото възнаграждение в кеш, вкл. бонус, за управител на компания с 200 - 300 служители е 72 100 евро брутно на година.“, пояснява той

Цялостното кешово възнаграждение на висши управленски кадри в големи корпорации е много сходно в повечето държави в Западна Европа. Брутното възнаграждение, включващо краткосрочен бонус, е обикновено между 1.3 и 1.4 милиона евро на година. В допълнение на пакета в кеш, топ мениджърите в Европа и САЩ получават дългосрочни стимули. В повечето случай това са опции върху акции, оценени за средно 39 3100 евро. Висшите управленски кадри в Европа получават значително по-малко опции върху акции - средно в размер на 76 500 евро.

На глобално ниво, средното възнаграждение на ръководни кадри все още е по-високо в САЩ и Западна Европа. "Най-добре платените ръководители на големи предприятия на нововъзникващите пазари като Китай, Индия или Южна Африка получават възнаграждение, съпоставимо със западните държави. Въпреки това, възнаграждението на ръководители на тези пазари като цяло все още средно е под заплащането на съпоставими позиции в Западна Европа и САЩ", казва Прамбьок.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ