Как да вършим това, които не искаме (а трябва)

Как да вършим това, които не искаме (а трябва)

Как да вършим това, които не искаме (а трябва)

Колко хубаво би било, ако винаги можехме да правим само онова, което искаме. За съжаление трудните моменти в работата, тежките разговори и плащането на сметките съществуват и не се канят да си отидат. Да бягаме от нещата, които трябва да направим, колкото и да не ни се иска, води до големи проблеми и хаос в работата и живота.

Какво да направим обаче, за да престанем да бягаме от неприятните задачи, и не само да се принудим, а наистина да поискаме да се захванем с тях?

Предлагаме ви 10 съвета от известния блогър Лео Бабаута, който се прочу в цял свят с книгите си за самоусъвършенстване и мотивация.

1. Фокусирайте се върху причините

Вместо да захвърляте омразните задачи, спрете за миг и помислете. Защо се налага да изпълните това и защо не ви се иска да го направите?

Трябва да го направите, защото е полезно – за здравето ви, за финансите ви, за кариерата ви, за семейството ви и т.н. Във всеки случай, задачата ви носи някаква полза и, като я изпълнявате, правите света по-добър.

Да се занимаваш с досадни дребни задачи обаче е скучно и неприятно, защото в тях няма никакъв висш смисъл. Ако осъзнаете обаче, че с тяхна помощ ще направите света по-добър и ще се самоусъвършенствате, те стават много по-възвишени и интересни.

И да, колкото и дребна да ви се струва задачата – да попълните данъчната си декларация, да измиете съдовете, за тренирате – вие и светът около вас ставате по-добри и по-подредени.

2. Фокусирайте се върху страха си

Страхът също може да бъде причина да отлагате някакво дело. Може би ви е страх от поражение, от неловки ситуации или от дискомфорта, който ще изпитате при изпълняването на задачата.

Помислете за нещата, които непрекъснато отлагате. Има ли нещо в тях, което ви кара да се боите? Ако откриете страха, просто го приемете като част от себе си, не бягайте и не се крийте от него.

Осъзнатият страх може да изчезне, ако внимателно го анализирате и разберете защо се е появил изобщо.

3. Разрушете илюзиите

Много често се боим да не нарушим комфорта си. Обгръщаме се с фалшиво чувство за безопасност и си мислим, че сме защитени от неприятностите, стига да си останем така, както сме.

Само че ние постоянно се намираме в опасност – всеки миг. Животът е поредица от успехи и провали и никой не е застрахован от тях.

Страхът да не нарушим комфорта си е една вредна илюзия. Този комфорт така или иначе ще бъде разрушен днес, утре или вдругиден. Така че защо не го сринете сами, като направите нещо полезно?

4. Намерението, не резултатът

Спомнете си как планирате делата си. Отначало премисляте всички възможни развития на сценария и накрая съвсем забравяте защо сте започнали въпросната задача, нали?

Когато предвкусваме негативен резултат, възможност за бъдещи проблеми, ние отлагаме задачата и не искаме да я изпълним.

Ако не сте трето поколение пророци обаче няма как да предскажете резултата, така че се ориентирайте към своите намерения.

5. Приветствайте трудностите

Трудности има в живота на всеки и без тях животът е невъзможен. От друга страна обаче изпълняването на трудна задача, победата над себе си кара мозъка ни да произвежда ендорфини и да ни кара да се почувстваме щастливи, удовлетворени, осъзнаващи собственото си значение в света.

Затова приветствайте трудностите, с радост приемайте предизвикателствата и дори ги търсете. Много малко трябва да промените гледната си точка към проблемите, за да поискатее да правте онова, от което сте бягали с всички сили!

6. Определете граници

Някъде към края на юношеството започваме да разбираме, че абсолютната свобода от задачи и задължения е донякъде възможна само за скитниците и бездомниците, които обаче трябва да се борят непрекъснато за оцеляването си.

Разбираме, че ни е нужна организация, иначе желаното бързо става невъзможно. Затова всеки се нуждае от ограничения, които трябва да си постави сам.

Започнете веднага – изберете задача, която отдавна сте си набелязали, и й отделете 10 минути. Занимавайте се с нея точно 10 минути, но в това време не се разсейвайте от нищо! Правете това упражнение всеки ден, като постепенно удължавате времето за концентрация. Чудесно е и да правите това заедно с приятел или колега.

7. Малко работа, после почивка

Ако не се налага да приключите със задачата веднага, може да постъпите другояче. Например сте решили да напишете нещо. Седнете и напишете едно изречение, а после станете и се разходете из стаята няколко минути.

Мислите ви вече ще бъдат заети с обмислянето на следващите изречения. После седнете и напишете един абзац. И пак спрете.

Важно е обаче да не смесвате еднотипни дейности, тоест, по време на почивката не се занимавайте с нищо друго, като разглеждане на сайтове например, което не е свързано с темата ви. Вместо това може да направите няколко упражнения, да постоите на балкона или да си направите чай.

Благодарение на тези прекъсвания много скоро ще влезете в ритъм и ще започнете да пишете, без да се откъсвате от работата.

8. Не си позволявайте да се разсейвате

По природата си хората се боят от сложните задачи и, дори смело да сте хвърлили ръкавица на омразното задължение, мозъкът ви пак ще се опита да избяга в по-безопасни места.

Той ще ви задърпа към развлекателните сайтове, ще се опита да ви отведе в магазина за нещо, което отдавна е трябвало да купите, и така нататък. Това е нормално, той просто се опитва да изпълнява по-лесни задачи.

Не правете нищо от онова, което той ви предлага. Просто наблюдавайте какви мисли се появяват в главата ви и какви неотложни дела си измисляте сами. Скоро ще се успокоите и ще можете да започнете наистина важната си задача.

9. Почувствайте благодарност

Вместо да се ядосвате заради трудните задачи, помислете колко много ще ви донесат те. Тази точка е естествено продължение на точка №5 и също ще ви помогне да промените отношението си към задачата.

Всяко предизвикателство, което животът ви предлага, всички трудни задачи ни правят по-силни, по-умни, по-опитни. Всъщност, те са главното, с което си струва да се занимаваме. Почувствайте благодарност за това, че ви се е предоставила възможност да станете по-силни.

Веднага ще видите, че в такава светлина делата изглеждат съвсем различно и вие ще започнете да им се радвате, вместо да се страхувате от тях.

10. Учим се и израстваме

Продължаваме да се учим през целия си живот, като натрупваме нови и нови навици и подлагаме уменията си на изпитания. Когато се справяте с една задача, тя престава да бъде трудна, вие израствате мъничко и започвате да търсите други неща, които ще ви помогнат да се извисите още повече.

Съгласете се, че изпълняването на поредната задача, след която обаче ще станете мъничко по-добри, е чудесен начин да прекарате времето си.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ