Не пращайте имейл! Уредете си среща!

Не пращайте имейл! Уредете си среща!

Миналата година по това време написах текст за това как не трябва да позволяваме разговорите ни да бъдат засенчени от текстови съобщения, електронна поща, браузване, туитване и всичко останало, което могат да правят смартфоните, iPad-те, преносимите компютри и т.н.

Оттогава нуждата от живи разговори стана още по-голяма. Особено, когато хората се опитват да разрешат конфликти или да съобщават важни бизнес решения. Налице е нарастващата и непродуктивна тенденция хората да се опитват да разрешават конфликти онлайн.

Има няколко причини за това:

1. Трудно е да се разбере емоционалната интелигентност на един човек по имейла. Най-големият недостатък и опасност при общуването с имейл е, че тона и контекста често могат да бъдат разчетени неправилно. В живия разговор начинът по който нещо се казва модулации и интонации, е толкова важен, колкото и смисъла на казаното. С имейл е трудно да се получи нюанса на чувствата зад думите.

2. Електронната поща и текстовите съобщения често водят до неискрени отговори. При цифровите комуникации е трудно човек да направи пауза и да помисли за това, което трябва да каже. Особено, когато става въпрос да проблемни разговори. Те се нуждаят от откритост, честност и откровени реакции.

3. Имейлът удължава дебата. Един разговор очи в очи може да бъде прекъснат много по-лесно отколкото кореспонденцията в електронен вариант. Когато получавате писмо, вие се чувставате задължен да отговорите, за да защитите гледната си точка, защото на подсъзнателно ниво приемате, че този, който е изпратил последния имейл държи ситуацията под свой контрол. В разговор очи в очи това се изяснява много по-лесно.

Имейлът е един от най-великите сътрудници на производителността през последните две десетилетия, социалните платформи за комуникация като Twitter и Facebook промениха и обогатиха средствата за общуване. И все пак ние трябва да си признаем, че цифровите канали не могат да заместят живия разговор. Тъй като цифровата комуникация ускорява темповете, с които хората формират и разширяват отношенията си, тя също намалява скоростта, с която хората са склонни да разрешават спорните въпроси професионално и директно лице в лице. Следващия път, когато имате проблем, проявете смелостта да спрете електронната поща и да вдигнете телефона. Или дори по-добре: да си определите среща.

Антъни Цян за Harvard Business Review

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ