Петте най-често срещани грешки в CV-то според Google

Петте най-често срещани грешки в CV-то според Google

Петте най-често срещани грешки в CV-то според Google

На страницата си в LinkedIn вицепрезидентът на Google по наемане на сътрудници Ласло Бок написа кратък текст, посветен на грешките, които кандидатите за работа най-често допускат в сивитата си. Бок дава и полезни съвети как да ги поправим.

Наскоро пресметнах колко сивита съм прегледал в кариерата си в Google – около 20 000. Всяка седмица в компанията пристигат до 50 000 заявки от кандидати.

Някои от тях не са лоши, някои са посредствени, а други – просто ужасни. Най-интересното е, че вече 15 години наблюдавам в резюметата едни и същи грешки. Лошото е, че понякога ги допускат дори истински интересни и ценни кандидати. Не можем обаче да си позволим да правим компромиси и най-често отклоняваме сивитата, които съдържат и най-малките грешки.

Реших да отсея пет от най-често срещаните гафове, и е във ваш интерес да ги избягвате.

Грешките

Проучване, проведено от компанията CareerBuilder през 2013 г. показа, че 58% от резюметата съдържат правописни и пунктуационни грешки. Петдесет и осем процента! Това е повече от половината!

Как да се поправим? След като внимателно изчетете сивито си, го прочетете още веднъж, но отдолу нагоре. Така ще можете да се фокусирате върху всеки ред поотделно.

Дължината

Има едно неписано правило:

Една страница от резюмето за всеки 10 години опит.

Не можете да съберете всичките си заслуги в една страница? Е, лоша новина – съчиненията от по 3-4 страници не се четат внимателно практически от никого. Паскал е казал: „Бих написал по-кратко писмо, но просто нямам време“. Ясното и късо резюме демонстрира умението ви да изразявате внятно мислите си и да разкажете за себе си най-полезната информация.

Помислете за следното: основната цел на сивито ви е да ви поканят на интервю. И точка. То е просто инструмент, чрез който ви дават възможност да разкажете за себе си. А след това, щом веднъж се озовете на интервюто, можете да говорите за себе си колкото искате. Резюмето обаче по-добре съкратете.

Форматирането

Ако не търсите работа като дизайнер или художник, се помъчете да направите сивито си колкото се може по-просто и четивно. Размерът на шрифта трябва да бъде поне 10 пункта. Полето между редовете – достатъчно широко, интервал и половина. Бяла хартия, черни букви. Прегледайте как ви излиза файлът в Word и Google Docs и ако всичко е ОК – пращайте. Можете да форматирате файла и като PDF – така ще сте сигурни, че форматирането на текста няма да се промени.

Поверителната информация

Веднъж получих едно резюме, в което кандидатът разказваше, че е „консултирал голяма IT корпорация от Редмънд“. Такива сивита се отклоняват незабавно. Не търсете границата между това да не разгласите поверителна информация и това да се покажете в добра светлина. Въпреки че кандидатът не споменава Microsoft по име, всичко веднага става ясно.

Около 5-10% от резюметата съдържат поверителна информация или намеци за такава. Нито един работодател не иска такава информация да се разгласява, затова най-вероятно няма да ви вземат. Направете следния тест:

Ако не бихте искали сивито ви да се окаже на първа страница на някой вестник и шефът ви да го прочете, значи е по-добре да го поправите.

Лъжата

Неистините създават само проблеми:

1. Лесно може да ви разкрият. Интернет, общи познати, бивш работодател – всички те могат да кажат на наемащата фирма, че не сте били отлични студенти, че нямате почетна диплома и че не сте били директор, а младши мениджър по продажбите.

2. Тя ще ви преследва. Представете си, че лъжата се разкрие след 15 години, когато поискат да ви повишат!

3. Не така са ви учили родителите ви.

Това са петте най-често допускани грешки. Мениджърите по персонала търсят най-добрите хора и в повечето случаи, ако допуснете един от тези гафове, няма да ви вземат на работа. Има обаче и една добра новина! Тъй като това са най-често срещаните грешки, ще можете да се откроите от общата маса дори само с това, че ще се отървете от тях!  

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ