Приключи ли ерата на офисите?

Приключи ли ерата на офисите?

Когато казвам на хората, че работя от всяко място, от което си пожелая, независимо дали става въпрос за дома, или за офиса на мой приятел, те обикновено или ме гледат с презрение, или отбелязват какъв късметлия съм. Всъщност, аз тепърва започвам да се сблъсквам с преживяване, което за милиони вече е начин на живот – работата в мобилния офис.

Офис пространствата значително сте промениха през последните няколко десетилетия: дървените бюра бяха заменени с подвижни офис кабини, а напоследък започваме да наблюдаваме преход към големи, споделени работни площи. Тази еволюция продължава да е в разгара си, тъй като компаниите започват да осъзнават, че мобилните технологии държат служителите по-далеч от офисите от когато и да било. Ето и някои от настъпващите промени.

Общи бюра

Огледайте работното си място. Ако повечето бюра са празни през по-голямата част от деня, най-вероятно просто хабите пространство. През 2015 година, фирмите, които все още осигуряват офис помещения на всеки свой служител, ще започнат да подлагат тази практика на съмнение, тъй като споделените работни места стават все по-популярни. В много случаи, подчинените, които работят от дома, спокойно могат да делят едно бюро, стига да се договорят да посещават офиса в различни дни от седмицата или в различни часове от деня.

В някои офиси, отделните работни пространства напълно изчезват, а служителите имат възможност да си избират ново място всеки ден. Тези офиси често комбинират стоящи бюра, бюра-пътеки, разпъващи се фотьойли и дивани, за да може всеки служител да намери най-удобното за себе си място по всяко време.

В случаите, когато съм посещавал офисите на новосъздадени компании в Остин, Ню Йорк и Сан Франсиско, съм виждал всякакви стаи, които позволяват на служителите да работят по най-различни задачи, от лични ангажименти до конферентни разговори. Много от тези офиси разполагат с допълнителна стая с бюра и канапета, където екипите се събират, за да работят.

Споделени пространства

През 2015 година, повече бизнеси ще инвестират в споделените офис помещения, отколкото когато и да било в миналото. Този вариант позволява на малките компании да наемат или отдават пространства, в които работят и хора от други професии. Вместо една фирма да бъде натоварена да плаща за стаи за почивка, лоби и конферентни зали, тези площи могат да бъдат споделени с други компании, които се помещават в същата сграда, за да се намалят разноските по наемите. В случая на бизнес инкубаторите, компаниите избират сходна „жизнена ситуация”, в която ръководителите на инкубатора получават малък дял от компанията в замяна на пространство, удобства и услуги.

Малките бизнеси понякога осъзнават ползите от надграждането до големи офис пространства, където удобствата като рецепция, пощенски услуги, достъп до копирни и факс машини и напълно оборудвани кухни, са включени. За един разрастваш се бизнес, тези удобства са от голямо значение, тъй като създават у растящата клиентела впечатление за професионализъм  и същевременно поддържат ниски месечните разходи.

Работни площи под наем

Ако компанията ви смята, че месечните разходи за наем на офис пространство затрудняват бюджета, тази услуга може да са идеалният вариант. Някои бизнеси в утвърдените офиси може дори да предпочетат работните площи под наем за пътуващите си кадри. Тази услуга става все по-широко разпространени по света, тъй като осигурява бюра, достъп до професионални удобства и безжичен интернет на редовните служители или на често отсъстващите – когато е необходимо. Вместо да се обособяват отделни временни офиси, пътуващият персонал може да се свърже с най-близкия център, който предлага такива пространства, и да си наеме място за деня.

Една от най-добрите черти на работни площи под наем е достъпът до курсове, събития и други опции, които не са достъпни в типичната офис среда. Освен това, служителите винаги имат на разположение конферентна зала за срещи с клиенти и бизнес партньори.

Работете където и да сте

Може би най-видната промяна тази година вече настъпи. Благодарение на увеличаващата се надеждност на мобилните устройства, професионалистите могат плавно да преминат от дома към срещи в офиса, без клиентите да научават за смяната в местонахождението. Телефоните лесно могат да бъдат свързани с мобилни устройства и онлайн пространства за съхранение на данни, което значи, че документацията е достъпна от всяко устройство, което е свързано с интернет.

Предвид разрастващата се тенденция за работа различни места, професионалистите ще имат повече свобода от когато и да било. Вече няма да са приковани към бюра по 8 часа на ден и ще могат да са по-продуктивни и лесно достъпни, когато са нужни. С течение на времето, това ще промени дефиницията на „офис” и ще обхване всяко едно помещение, разполагащо с достъп до интернет.

Джон Бойтнот за Inc.com

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ