Три начина да развием скрития талант

Три начина да развием скрития талант

Всеки път, когато компанията ми пусне обява за набиране на нови служители, започвам да се вълнувам за кандидатите, с които ще имам удоволствието да се срещна. Това не означава, че си мисля: „О, нямам търпение да поговоря с още един човек, който може да проведе 100 телефонни разговора на ден, ползва умело Photoshop и се справя с Excel”. Не. Започвам да си представям по колко нови начини този нов човек ще може да промени компанията ми.

Дали ще умее да прави нещо, което ние не можем? Или ще притежава онази невероятна собственическа нагласа, която кара хората не само да задават въпроси, но и да им отговарят? Ще възприеме ли визията ни, но в същото време допринасяйки своята гледна точка, с която да я обогати? Ако искате такъв човек в редиците си, трябва да позволите известна гъвкавост на ролята, която той или тя ще играе, когато го наемете. Ето какво правя аз като мениджър:

Поощрявам нестандартното мислене. Дори и най-умните служители понякога се колебаят дали да споделят идеите си, защото не са сигурни как те ще бъдат приети. Когато наскоро едно новонаето момиче дойде и каза, че трябва да поговорим, се изненадах, когато започна разговора с думите: „Заслушах се по време на срещата и ми хрумна една идея. Прииска ми се да я споделя, но не съм сигурна дали е прието да го правя, тъй като съм тук отскоро.”

Изслушах идеята й, която беше чудесна и експертно предложена. Беше твърде рано да й възлагам нови отговорности, но разбрах колко я вълнува идеята й. Затова й очертах някои основни правила и я оставих да опита.

Резултатите бяха фантастични. Идеята й помогна на компанията да направи повече за клиентите и ускори интегрирането на служителката в екипа. Нямам търпение да разбера в какви други проекти ще поиска да участва.

Търся умения отвъд служебната характеристика. Понякога разбирате, че човекът, когото сте наели с убеждението, че ще се справи добре на дадена позиция, се справя още по-добре с нещо друго. Не се бойте да премествате такива хора там, където те ще могат да използват по-успешно интелекта си. Умните хора обичат да учат и да използват колкото се може повече от талантите си едновременно.

Съпругът ми, който също е собственик на бизнес, наскоро започна да обучава нов специалист по бизнес развитие за компанията си. Забавното е, че тя започна като стажант анализатор и се пренасочи към мениджмънт на проекти – област, в която се оказа изключително добра. Съпругът ми забеляза истинската й сила, когато тя обедини уменията си да анализира и да изпълнява проекти и започна да идентифицира възможности за продажби. Ако той не бе внимавал, може би тя никога нямаше да премине към позиция, където да е в състояние да използва всичките си таланти.

Винаги награждавам инициативата, дори да не доведе до успех. Не всички усилия на служителите водят до успех. Умните хора са особено чувствителни към провала и често смятат, че той е причина да спрат да опитват.

Моя приятелка – изключителен специалист по продажбите, опита да привлече нов бизнес за компанията си, като разпрати скъпи тестери на потенциални клиенти. Когато един от тях не върна кутията, както беше планирано, и компанията трябваше да понесе тази загуба, шефът на приятелката ми не я наказа за това. Напротив – поздрави я за инициативата и я помоли да измисли начин да предпази компанията от подобни загуби за в бъдеще.

Така той й показа, че няма нищо страшно да опитваш нови неща, дори и те да са рисковани. Скоро тя стана национален директор по продажбите.

Така че старата поговорка е вярна – умът не бива да се пилее. Ако сте имали късмета да наемете човек с отличен ум, положете усилия да му помогнете да го използва, вместо да се опитвате да го контролирате!

Ванеса Мерит Норнберг, основател на Metal Mafia – производител на поръчкови бижута, за Inc.com

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ