Уроците на Дейл Карнеги: Как да печелите хората

Уроците на Дейл Карнеги: Как да печелите хората

Уроците на Дейл Карнеги: Как да печелите хората

Да спечелите хората на ваша страна означава да ги накарате да се ангажират в екипна работа. Ако налице е само подчинително съгласие, въпрос на време е резултатите да пострадат и екипът да затъне в неуправляеми конфликти или даже в апатично отношение към целите на организацията и един към друг. Най-добрият начин за спечелване на хората е самите ние да сътрудничим и да подхождаме с емоционална интелигентност към нуждите в екипа.

Дейл Карнеги предоставя 12 принципа за спечелване на хората. Тези принципи не само могат да ни помогнат да привлечем хората в полза на нашия начин на мислене, те помагат „да отпушим” енергията и интелигентността в екипа. Това стимулира иновативността, сътрудничеството и крайните финансови резултати. Правилата са следните:

     • Единственият начин да спечелите спор е да го избегнете. Спорът е 90% емоции и 10% безсмислици, смята Карнеги. Зрелият професионалист избягва споровете.

     • Покажете уважение към мнението на човека срещу вас. Никога не казвайте „Вие грешите!”. Избягвайте ситуации, които ще накарат другите да влязат в отбранителна позиция. Това стеснява каналите за комуникация. Просто попитайте защо мислят и чувстват по определения начин.

     • Ако вие грешите, признайте го бързо и категорично. Това обезоръжава евентуалния конфликт и отваря комуникацията.

     • Започнете приятелски. Ако не сме открити и приятелски настроени почти невъзможно е да обърнем ситуацията и да убедим отсрещната страна да възприеме нашия начин на мислене.

     • Накарайте човека срещу вас да започне веднага да казва „да, да”. Важно е да стартираме със съгласие по даден въпрос. Тогава предизвикателните идеи ще се приемат много по-лесно.

     • Позволете на човека срещу вас да говори повече. Така той не само ще сподели информация, но може и сам да се убеди да сътрудничи.

     • Накарайте го да мисли, че идеята е негова. Най-важното е кое е правилно, а не кой е прав. Прилагайки този принцип изграждаме увереността и желание у другия да споделя идеите си и по този начин укрепваме сътрудничеството.

     • Опитайте се наистина да видите нещата от гледна точка на човека срещу вас. Гледната точка на другия може да бъде по-ясна от вашата. Учете се от чуждите мнения.

     • Проявете отзивчивост към идеите и желанията на човека срещу вас. Проявяването на разбиране и съчувствие поддържа отворено общуването.

     • Апелирайте към по-благородни мотиви. Повечето хора биха работили всеотдайно за идеалите и висшите цели на организацията, ако ги познават и знаят как да ги прилагат в дадената ситуация.

     • Драматизирайте идеите си. Уникалната идея трябва да бъде „опакована” по уникален начин. Използвайте творчески подходи, за да „продадете” идеите си на другите.

     • Отправете предизвикателство. Повечето от нас имат състезателна страна. Отправянето на предизвикателство често предизвиква неочаквани положителни резултати.

Из Златната книга на Дейл Карнеги

----------------------------------------------------------

Дейл Карнеги е роден през 1888 г. в Мисури, САЩ, и получава образованието си в Педагогическия институт в Уорънсбърг. Заминава за Ню Йорк като търговец и амбициозен актьор и започва да преподава уроци по комуникация за възрастни в Християнската младежка организация там. През 1912 г. се ражда световноизвестният „Курс на Дейл Карнеги”.

Автор е на няколко бестселър, включително „Как да печелим приятели и да влияем на хората” и „ Как да престанем да се безпокоим и да започнем да живеем”. Книгите му са издадени в над 50 млн. екземпляра, преведени на 38 езика.

Дейл Карнеги поставя началото на днешната мрежа от над 2800 обучителни офиси в повече от 85 страни.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ