5 полезни финансови съвети за тези, които наближават 30

5 полезни финансови съвети за тези, които наближават 30

5 полезни финансови съвети за тези, които наближават 30

Все повече представители на поколението, чиято младост съвпадна с милениума, отбелязват 30-годишния си рожден ден. Наред с тортите, свещичките и купоните, това означава, че виновниците за тържеството започват да се замислят по сериозни житейски въпроси като погасяване на кредити, семеен бюджет, спестяване в пенсионен фонд.

Добрата новина е, че секторът на финансовите услуги очаква с голямо нетърпение клиентите от това поколение. Изданието U.S. News & World Report предлага няколко съвета, които ще им бъдат от полза в това да са по-успешни в управлението на личното финансово състояние.

 

Пестете така, както през 2009 г.

 Темповете на спестяване по правило рязко се увеличават по време на рецесия и 2009 г. го доказа за пореден пот. Заплахата от финансова нестабилност накара милиони хора да се замислят за ежедневните си разходи и да се откажат от ненужни покупки (още чифт-два обувки този месец например.) Поколението на сегашните 30-годишни трябва да се придържа към подобна тактика: да не харчи излишно, да си отвори спестовна сметка и да започне да заделя и за пенсия. Според проведено наскоро изследване на Wells Fargo двама от всеки трима представители на това поколение се смятат за пестеливи, като сред тях преобладават мъжете. В същото време едва половината от участвалите в анкетата на прочуването имат спестовни сметки.

 

Не се бойте от финансовите пазари

 Като се има предвид, че израстването на това поколение съвпадна с шумния крах на финансовата пирамида на Бернард Мадоф и кризата на ипотечните кредити в САЩ не е никак странно, че младите нямат доверие днес на финансовите пазари. Проблемът е там, че подобна резервираност може да доведе до там, че това поколение да не получи всички облаги от дългосрочен ръст на пазарите.

 

 Не се тревожете за студентския кредит

 Необходимостта да се погасява взетия за следване кредит е основен източник за тревога на милениум поколението. Интересен е фактът, че днешните млади много по-често и по-масово се тревожат за дългове, отколкото поколението след войната: съотношението е 42% към 22%.

 

Обсъждайте финансови въпроси на романтични срещи

 Е, не на първа среща все пак, но експертите на изданието съветват откровено и без притеснения да се говори за финанси и дългове с бъдещия партьор в живота. Желателно е преди сключването на брака да сте наясно с дълговете и финансовите активи на вашата половинка, препоръчват още те. Защо? Една лоша кредитна история може да попречи на осъществяването на дългосрочни семейни планове като например покупка на жилище.

 

Търсете работа, а не нова диплома

Второ висше може и да потрябва в някои ситуации, но експертите на изданието не съветват да се постъпва отново в университет само, защото не можеш да си намериш работа. Връщането в студентската аудитория само увеличава разходите и ако новата диплома не е пряко свързана с професионалното развитие, то това ще бъдат просто изгубени пари, казват те

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ