Управление

Лица

|

5 технологии, които ще променят живота ни в следващите 5 години

5 технологии, които ще променят живота ни в следващите 5 години

Техно гигантът IBM оповести станалата традиционна вече ежегодна прогноза за петте перспективни иновации, които ще окажат най-голямо въздействие върху живота ни през следващите пет години в пет основни области.

Според експертите на компанията те ще навлязат в бита на всички социални и възрастови групи – ученици и студенти, потребители, жителите на градовете и пациенти на болници.

1. Образованието

Класната стая на бъдещето, според представите на IBM, ще позволи да се състява персонална схема на обучение в зависимост от индивидуалните качества и способности на конкретния ученик. Основавайки се на данни за успеваемостта, преподавателите ще могат да съставят индивидуална програма и разписание на обучение  за всяка образователна степен – от детската градина до  университета.

2. Магазинът

Ритейлът продължава офанзивата си в интернет – през 2012 г. например, световните онлайн продажби са надхвърлили 1 трлн. долара. Въпреки това, класическите магазини скоро ще си върнат популярността, твърдят от IBM. След 5 години търговските обекти ще предлагат това, което го няма в мрежата: възможността да се докоснеш физически до дигиталния свят, да получаваш изчерпателни консултации от продавачи, които ще подпомагат технологиите. Реалните магазини ще предсказват на клиента какво иска да купи.

3. Болницата

Лечението на ракови заболявания, основано на анализа на човешкия генетичен код е перспективен метод, но далеч не всеки лекар и здравно заведение имат възможност да го използват за диагностика. В IBM предполагат, че много скоро с анализи на генома ще се заемат  "умни системи". Те ще предлагат варианти на терапия на онколози по цял свят на базата на обработването на информация от огромни архиви с медицински картони и тематични публикации. С времето, тези системи ще стават още по-умни и ще предлагат терапевтични схеми, съобразени с ДНК особеностите на конкретния пациент.

4. Градът

По прогнози на IBM, към 2050 година в градовете ще живеят седем от десет жители по света. Затова и градовете трябва да се научат през следващите пет години да оценяват в реално време милиарди процеси и да систематизират огромни потоци от информация.

5. "Дигитална стража”

В следващите пет години може да се появи специална дигитална защита за всеки потребител. За разлика от обичайните антивирусни програми, това ще е система за безопасност, която ще може да сравнява контекстни, ситуационни и хронологични данни за поведението на потребителя на различни устройство. По този начин дигиталната стража ще може успешно да различава обичайната активност от подозрителната.

IBM публикува своя списък "IBM 5 in 5" всяка година от 2006 насам. Прогнозите на компанията се основават на пазарни и социални тенденции, а също и на разработки на научно-изследователските лаборатории на компанията.

 

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ