Атина намали съществено прогнозите си за растеж за 2015 г.

Атина намали съществено прогнозите си за растеж за 2015 г.

Гръцкото правителство направи значителна корекция на прогнозите за ръста икономиката през тази година, пише в анализ на Reuters, цитиран от Investor.bg.

Според новите очаквания, публикувани от властта в проект за реформи, през 2015 година икономиката на страната ще расте с около 0,8%.

През март Атина изпрати на своите кредитори прогнози за ръст на икономиката в рамките на 1,4 на сто за тази година. В края на 2014 година пък очакванията бяха за увеличение на брутния вътрешен продукт (БВП) с 2,9 на сто.

Значителното орязване отново повдигна въпроси относно фалит на Гърция, посочва още Reuters.

Причината за негативните очаквания е несигурността относно получаването на помощ от кредиторите и по-ниските от очакваното приходи в хазната през 2014 година. Но все пак правителството очаква ръст на икономиката през тази година, макар и в рамките под 1 на сто.

Още през миналага година Гърция показа признаци за излизане от дълбоката рецесия, която сви БВП на страната с 25% за период от шест години, съкрати работни места и понижи жизнения стандарт на хората.

В началото на следващата седмица разговорите между Атина и кредиторите продължават. Междувременно германският финансов министър Волфганг Шойбле коментира, че не очаква споразумение.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ